Πολιτισμός|24.10.2021 13:47

Ρομπότ με νοημοσύνη στην Tate Modern - Με αισθητήρες λαμβάνουν πληροφορίες και αντιδρούν

Newsroom

Δύο είδη ρομπότ με νοημοσύνη έχουν εμφανιστεί στην αίθουσα Turbine Hall της Tate Modern στο Λονδίνο· οι αιωρούμενες σφαίρες – συλλογικά τις αποκαλούν «αερόβια» – τις οποίες σε συνεργασία με τη Hyundai Motor δημιούργησε η με έδρα τη Νέα Υόρκη καλλιτέχνιδα Anicka Yi είναι οι planulae και οι xenojellies. Εμπνευσμένες από ωκεάνιες μορφές ζωής και από μύκητες, αυτά τα γεμισμένα με ήλιον «όντα» κινούνται με ρότορες και μπαταρίες· μαζί, δημιουργούν στο βρετανικό μουσείο ένα «οικοσύστημα», έχοντας διαδραστική σχέση με το περιβάλλον τους και με τους επισκέπτες και παρουσιάζοντας διαφορετικές συμπεριφορές, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ομάδας.

Ομάδα τεχνικών εξέλιξε αυτά τα εναέρια οχήματα χρησιμοποιώντας λογισμικό – λέγεται «Artificial Life Program» – το οποίο γεννά μια ευρεία γκάμα εναέριων ταξιδιών για τις σφαίρες και, κατά μία έννοια, απομιμείται τις απρόβλεπτες διαδικασίες της φυσικής ζωής. Τα ρομπότ αντιδρούν στον χώρο και τον κόσμο γύρω τους, λαμβάνοντας πληροφορίες από αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στην αίθουσα.

«Σαν τον χορό της μέλισσας ή το οσφρητικό μονοπάτι ενός μυρμηγκιού, τα αερόβια επικοινωνούν το ένα με το άλλο με τρόπους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Tate Modern.

T

Η Yi χρησιμοποιεί, επίσης, τα αερόβιά της για να αμφισβητήσει κρατούσες ιδέες για τη νοημοσύνη. «Ως επί το πλείστον, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως ένα μυαλό χωρίς σώμα, αλλά οι ζώντες οργανισμοί μαθαίνουν τόσα πολλά για τον κόσμο μέσω των αισθήσεων» λέει. «Η γνώση που γεννιέται από το να είσαι ένα σώμα στον κόσμο επικοινωνώντας με άλλα πλάσματα και περιβάλλοντα αποκαλείται φυσική νοημοσύνη. Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να μάθει μέσω των αισθήσεων; Μπορούν οι μηχανές να αναπτύξουν τα δικά τους βιώματα του κόσμου; Μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους ανθρώπους; Μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες με φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς;» αναρωτιέται.

T

Επιπλέον, στην εγκατάστασή της η Yi έχει «λαξεύσει» τον αέρα δημιουργώντας αυτό που η ίδια αποκαλεί «οσφρητικά τοπία»: συνδυασμός οσμών που αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η καλλιτέχνις έχει επιλέξει οσμές από την ιστορία της Bankside, του χώρου που περιβάλλει την Tate Modern: θαλάσσιες οσμές από την Προκάμβριο περίοδο (την παλαιότερη της ιστορίας της Γης), οσμές βλάστησης από την Κρητιδική περίοδο (περίπου πριν 145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια), οσμές βοτάνων με τα οποία προσπαθούσαν τον 14ο αιώνα να αντιμετωπίσουν τον Μαύρο Θάνατο και τη μυρωδιά του κάρβουνου και του όζοντος από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

«Η Yi ενδιαφέρεται για τις πολιτικές που αφορούν στην ατμόσφαιρα και το πώς αυτό επηρεάζεται από τις αλλαγές στάσης, τις ανισότητες και την οικολογική συνείδηση. Ο χώρος δεν είναι άδειος αλλά γεμάτος με τον αέρα που όλοι μας μοιραζόμαστε και από τον οποίο εξαρτιόμαστε» σημειώνεται στην ανακοίνωση του μουσείου.

Η εγκατάσταση «In Love with the World» θα παραμείνει στην αίθουσα Turbine Hall της Tate Modern έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Όλες οι ειδήσεις

Κομάντα και Δράκοι, Σασμός, Γη της Ελιάς και όλα τα σάουντρακ των νέων ελληνικών σειρών

Σταύρος Νιάρχος και Ντάσα Ζούκοβα: Σπάνια εμφάνιση στον γάμο Φίλιππου - Nina Flohr

40 χρόνια Duran Duran - Έκαναν πάρτι «γενεθλίων» σε κάστρο με διάσημους καλεσμένους

Adele: Ρεκόρ για το νέο τραγούδι της «Easy on me» - Το σπίτι του Hello και το διαζύγιο

Φίλιππος – Nina Flohr: Οι λεπτομέρειες για τον γάμο τους στη Μητρόπολη

Tate ModernρομπότArtificial Intelligence