Πολιτισμός|29.01.2019 19:24

I Don’t Like Mondays: Όταν μια 16χρονη σκότωσε λόγω... Δευτέρας

Σπύρος Σεραφείμ

Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιανουαρίου 1979. Το αστυνομικό δελτίο θα άνοιγε φάκελο με αυτή την ημερομηνία και θα κατέγραφε πως μια 16χρονη, η Μπρέντα Σπένσερ, εκείνη τη Δευτέρα, σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε εννέα άλλα, όταν πυροβόλησε από το σπίτι της κατά τής εισόδου τού παρακείμενου Δημοτικού Σχολείου. Οι Boomtown Rats έκαναν την ιστορία της τραγούδι και έβαλαν μουσική στις Δευτέρες μας.

Σε όλους μας έχει συμβεί: Το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας, το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, μπορεί να βγάλει από μέσα σου ένστικτα αρχέγονα, να σε κάνει άλλο άνθρωπο.

Όπως συνέβη εκείνη τη Δευτέρα, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, με θέα την αυλή ενός Δημοτικού Σχολείου. Η Μπρέντα Σπένσερ, 16 ετών, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως από το μπαλκόνι του σπιτιού της κατά των εισερχομένων στο σχολείο. Έτσι, σκότωσε τον διευθυντή κι έναν σχολικό φύλακα. Τραυμάτισε οκτώ μαθητές κι έναν αστυνομικό. Το όπλο τής το είχε χαρίσει ο πατέρας της, ως δώρο για τα Χριστούγεννα. Όταν τη συνέλαβαν οι αστυνομικοί, αυτό που τους είπε ήταν «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες («I Don’t Like Mondays»).

Ο Μπομπ Γκέλντοφ των Boomtown Rats -δεν ήταν ακόμη Σερ, αλλά ηγετική μορφή του συγκροτήματος και γνωστός από τη διοργάνωση φιλανθρωπικών συναυλιών, όπως, αργότερα, το Live Aid- έμαθε την είδηση -έφτασε με… τέλεξ- από έναν ραδιοφωνικό σταθμό στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ενώ ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη.

Στις επόμενες ημέρες συνέθεσε το τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε ως σινγκλ στις 21 Ιουλίου 1979 και συμπεριλήφθηκε στο τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος «The Fine Art of Surfacing», που κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Ανέβηκε σχεδόν αμέσως -για τέσσερις εβδομάδες- στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών (28 Ιουλίου - 24 Αυγούστου 1979), αλλά δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η οικογένεια της νεαρής κοπέλας, που καταδικάστηκε και εκτίει ποινή ισοβίων δεσμών, προσπάθησε να το απαγορέψει, αλλά δίχως επιτυχία.   

Λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος, η Σπένσερ δικάστηκε ως ενήλικας – τώρα εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές της Καλιφόρνια. Από το 1979, το αίτημά της για αποφυλάκιση έχει απορριφθεί τέσσερις φορές, ενώ η επόμενη ακρόαση θα γίνει μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται ίσως για το πρώτο σύγχρονο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο.

Το 2001 η δράστις είχε πει πως μετανιώνει για ό,τι έκανε και κάθε φορά που γίνεται ένα ανάλογο αιματηρό περιστατικό στις ΗΠΑ νιώθει υπεύθυνη. Για εκείνη την ημέρα, δηλώνει πως δεν θυμάται να λέει «I Don’t Like Mondays», την έκφραση που έμεινε στην Ιστορία, και ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών. Σημαντική λεπτομέρεια: οι τοξικολογικές της εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανάλογο. Ταυτόχρονα, η Μπρέντα έχει δηλώσει πως ο πατέρας της τη βίαζε, συστηματικά. Αντίστοιχα, εκείνος είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία, αλλά χρόνια μετά παντρεύτηκε μια 17χρονη πρώην συγκρατούμενη της κόρης του. Η οποία τής έμοιαζε...

Σε κάθε περίπτωση, το τραγούδι στοίχειωσε κάθε Δευτέρα μας, η οποία παραμένει -κατά τεκμήριο- η πιο δύσκολη ημέρα της εβδομάδας, για σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα, στο επίμονο «tell me why», σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Ειδικά όταν δεν έχεις πιει και καφέ…

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

I Don’t Like MondaysBoomtown RatsσχολείοΜπομπ Γκέλντοφ