Πολιτισμός|16.01.2022 22:00

Αλέκος Φασιανός: 10 σπουδαία έργα του μεγάλου ζωγράφου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η Θυσία
Ποδηλάτης στο δωμάτιο
Συγκέντρωση
Χρυσή Ιππασία
Προς την καρποφορία
Ο αγαπημένος μου καπνιστής
Καπνιστής στο μπαλκόνι
Ηλιος Δισκοβόλος
Πουλιά
Φτερουγίσματα

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Στα θέματά του Φασιανού κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα, η οποία αποδίδεται αρχικά με μια ηθελημένη απλοϊκότητα, αλλά με τον καιρό εξελίσσεται και αποκτά μια κυρίαρχη παρουσία στο χώρο. Σχεδιάζεται σχηματοποιημένα, με λιτά και καθαρά περιγράμματα, σε συνθέσεις επίπεδες με ελάχιστη φωτοσκίαση. Συχνά το χρώμα απλώνεται έντονο και εννιαίο σε όλη την επιφάνεια της μορφής, δίνοντας μια εντυπωσιακή μνημειακότητα στην εικόνα, η οποία λειτουργεί κυρίως ποιητικά και όχι ρεαλιστικά.

Τα μοτίβα που κατά καιρούς εμφανίζονται στη ζωγραφική του, τόσο τα καθαρώς ανθρωποκεντρικά (ποδηλάτες, καπνιστές, ερωτικά ζευγάρια, κ.ά) όσο και εκείνα που περιγράφουν αντικείμενα ή χώρους, προέρχονται καταρχήν από μια οικεία καθημερινότητα, η οποία όμως παίρνει μια μυθική διάσταση, ιδίως όταν υπάρχουν και άμεσες αναφορές σε πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας.

Ακολουθούν 10 από τα σπουδαιότερα έργα του μεγάλου ζωγράφου. Όλες οι φωτογραφίες των έργων προέρχονται από την ιστοσελίδα: alekosfassianos.gr

έργαθάνατοςΑλέκος Φασιανόςζωγράφος