Πολιτισμός|31.10.2018 20:35

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Η ανακοίνωση για την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έκρυβε μία πολύ ενδιαφέρουσα εξαγγελία ως προς τους εποπτευόμενους φορείς.

Με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενόψει της λήξης της θητείας της νυν διευθύντριας του Μουσείου Κατερίνας Κοσκινά στις 4 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι αυτό θα ισχύει εφεξής για όλους τους εποπτευόμενους φορείς, εκτός και εάν η πρώτη θητεία ενός διευθυντή κριθεί τόσο επιτυχής ώστε να είναι εφικτή η ανανέωσή της για μία και μοναδική δεύτερη θητεία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά στον τρόπο επιλογής του νέου διευθυντή (ή διευθύντριας) του Μουσείου, ξεκαθαρίζεται ότι πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (της νυν υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά δηλαδή) είναι να προχωρά εφεξής «στην πλήρωση θέσεων ευθύνης στους εποπτευόμενους φορείς του είτε με ανανέωση της πρώτης θητείας όπου η αρμονική και επιτυχής λειτουργία έχει πραγματοποιηθεί, είτε με δημόσιες προκηρύξεις και όχι με τη μέθοδο του διορισμού».

Επίσης, όπως επισημαίνεται, η 4ετής θητεία του ή της Διευθυντή/ντριας του ΕΜΣΤ καταρχάς (και των υπολοίπων μετά) θα έχει δυνατότητα ανανέωσης για μία και μόνο φορά. Αυτή η πρωτοβουλία της Μυρσίνης Ζορμπά είναι παρόμοια με ό,τι είχε εξαγγείλει στην αρχή της θητείας του αλλά δεν πραγματοποίησε τελικώς και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και εντελώς αντίθετη με την άποψη της τέως υπουργού Λυδίας Κονιόρδου που σε συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ είχε δηλώσει ότι η διενέργεια διαγωνισμών «ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για κάποιους υπουργούς που έχουν άλλη ειδικότητα ή δεν έχουν τόση επαφή με τον χώρο όση έχω εγώ».

Δεν μπορεί πάντως να πει κάποιος πώς η Μυρσίνη Ζορμπά δεν γνωρίζει τον χώρο του πολιτισμού. Παρόλα αυτά είναι αποφασισμένη όπως φαίνεται να παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος της υπουργικής υπερεξουσίας που μέχρι σήμερα χάριζε στους προκατόχους της τη δυνατότητα να διορίζουν πρόσωπα κατά αποκλειστική βούληση, με υποκειμενικά συχνά κριτήρια. Έτσι άλλωστε αντιμετωπίζει το θέμα και το υπουργείο, αναφέροντας στην ανακοίνωση ότι η επιλογή του «αποτελεί μια προσπάθεια για εκδημοκρατισμό και εξορθολογισμό στη λειτουργία των (40 συνολικά) εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ».

ΕΜΣΤΜυρσίνη Ζορμπά