Πολιτισμός|02.04.2022 20:00

Εγκαίνια το καλοκαίρι για το Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων

Newsroom

Με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός προσελκύοντας σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του βιβλίου, ο δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και η πολιτιστική επιχείρηση του δήμου, με την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, οργανώνουν από τις 29 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου στα Χανιά, το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου.

Σήμερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, δόθηκαν απο τους διοργανωτές οι πρώτες λεπτομέρειες για την διοργάνωση του φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και σε αλλα σημεία της πόλης.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η οργάνωση του φεστιβάλ στα Χανιά, συμβάλλει στην εξωστρέφεια των ελληνικών γραμμάτων αλλά και στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Παράλληλα, μέσω του μηνύματός του, ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με βασικό εργαλείο τους πόρους που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκοπεύει μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να επενδύσει 6.5 εκατομμύρια ευρώ περίπου στον κλάδο του βιβλίου. Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

* τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των εκδοτικών επιχειρήσεων

* προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων των επαγγελματιών του βιβλίου, από τους βιβλιοπώλες ως τους εκδότες και από τους λογοτεχνικούς πράκτορες ως τους ίδιους τους συγγραφείς

* ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας / residencies λογοτεχνών, μεταφραστών, εικονογράφων και άλλων δημιουργών που συνδέονται με το βιβλίο
* την αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, αλλά και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

* την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος επιδότησης της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, δηλαδή το πρόγραμμα GreekLit, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και ήδη σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Σε μήνυμά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος της Περιφέρειας είναι το φεστιβάλ βιβλίου να καθιερωθεί ως ένα γεγονός-σταθμός, με εθνική και διεθνή εμβέλεια, ως ένας σημαντικός θεσμός για την Κρήτη και την Ελλάδα. Μια σπουδαία δράση που θα αναδεικνύει το ρόλο του βιβλίου, μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Για τους στόχους και τον προγραμματισμό του νέου θεσμού, μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης και ο διευθυντής του νέου θεσμού, Μανώλης Πιμπλής.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής, η αντιπεριφέρεια στηρίζει το φεστιβάλ και τις δράσεις της οργανωτικής επιτροπής, καθώς αποτελεί σημαντικό πνευματικό γεγονός για τον τόπο.

Ο δήμαρχος Χανίων απο την πλευρά του, επεσήμανε οτι η διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου.

«Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι τα Χανιά αποτελούν εύφορο τόπο για την ανάπτυξη των γραμμάτων και του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης τόνισε ότι το φεστιβάλ σχεδιάστηκε από μια πολύ έμπειρη ομάδα που εγγυάται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ Μανώλης Πιμπλής, αφού αναφέρθηκε στους στόχους και την φιλοσοφία της διοργάνωσης, επεσήμανε ότι θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, ανοιχτές συζητήσεις και άλλες δράσεις με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΧανιάΦεστιβάλ Βιβλίουειδήσεις τώρα