Πολιτισμός|05.04.2022 15:12

Βρετανία: Μυστήριο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ - Τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που έλειπαν για χρόνια και... η ροζ σακούλα δώρου

Newsroom

Μία μυστηριώδης... επιστροφή έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, καθώς δύο πολύτιμα σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου που είχαν εξαφανιστεί για πάνω από 20 χρόνια και πιστευόταν ότι είχαν κλαπεί, επιστράφηκαν στη βιβλιοθήκη, μέσα σε σακούλα δώρου. Μάλιστα, είχαν και... ευχετήρια κάρτα.

Τα δύο σημειωματάρια, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει το σκίτσο του «Δέντρου της Ζωής», «παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε διαπιστωθεί η εξαφάνισή τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της βιβλιοθήκης.

Μάλιστα, τα πολύτιμα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου μέσα σε μία ροζ σακούλα, που περιείχε και... φάκελο με ευχές, γράφοντας «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η ανακούφισή μου για την επιστροφή σε καλή κατάσταση των σημειωματαρίων είναι βαθιά και είναι σχεδόν αδύνατο να την εκφράσω με τον σωστό τρόπο», αναφέρει η Τζέσικα Γκάρντνερ, η διευθύντρια των υπηρεσιών βιβλιοθήκης.

«Όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είχε ραγίσει η καρδιά μου όταν έμαθα για την απώλειά τους και η χαρά για την επιστροφή τους είναι τεράστια», πρόσθεσε.

Η Γκάρντνερ είχε απευθύνει ευρέως έκκληση τον Νοέμβριο του 2020 για την εύρεση των σημειωματάριων του Δαρβίνου, λέγοντας ότι έχουν «μάλλον κλαπεί». Η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες, ενώ η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τα σημειωματάρια είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για τα κλεμμένα έργα τέχνης.

Τα δύο σημειωματάρια είχαν βγει από την αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν τον Σεπτέμβριο του 2000. Σε έλεγχο ρουτίνας έναν χρόνο μετά, είχε διαπιστωθεί ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.

Για αρκετά χρόνια, οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα, και μόνον το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.

Τα δύο σημειωματάρια που ξαναβρεθήκαν θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στον επιστήμονα, στο Κέιμπριτζ.

Δαρβίνοςειδήσεις τώραΒρετανίαπανεπιστήμιοΚέιμπριτζ