Πολιτισμός|28.04.2022 07:46

Αγρότης «έπεσε» πάνω σε σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στη Λωρίδα της Γάζας - Χρονολογείται 4.500 χρόνια πίσω

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
Youtube/Screenshot

Ένα πέτρινο άγαλμα μιας αρχαίας θεάς της ομορφιάς, του έρωτα και του πολέμου βρέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι αρχαιολόγοι λένε πρόκειται για το κεφάλι της χαναανιτικής θεότητας, Anat, που χρονολογείται 4.500 χρόνια πίσω, στα τέλη της Εποχής του Χαλκού.

Η ανακάλυψη έγινε από έναν αγρότη που έσκαβε τη γη του στο Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας.

Η ανακάλυψη αυτού του ασβεστολιθικού αγάλματος υπενθυμίζει ότι η Λωρίδα -μέρος μιας σημαντικής εμπορικής οδού για διαδοχικούς αρχαίους πολιτισμούς- ήταν αρχικά ένας οικισμός των Χαναναίων, σύμφωνα με το BBC.

Στο γλυπτό ύψους 22 εκατοστών φαίνεται καθαρά το πρόσωπο της θεάς που φοράει ένα φιδίσιο στέμμα.

«Το βρήκαμε τυχαία. Ήταν λασπωμένο και το ξεπλύναμε με νερό», δήλωσε ο αγρότης, ο οποίος έπεσε πάνω στο εύρημα ενώ καλλιεργούσε το χωράφι του.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν κάτι πολύτιμο, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι είχε τόσο μεγάλη αρχαιολογική αξία», πρόσθεσε, λέγοντας πως «Ευχαριστούμε τον Θεό και είμαστε περήφανοι που έμεινε στη γη μας, στην Παλαιστίνη, από την εποχή των Χαναναίων».

Το άγαλμα της Anat -μια από τις πιο γνωστές χαναανιτικές θεότητες- εκτίθεται τώρα στο Qasr al-Basha, ένα ιστορικό κτίριο που λειτουργεί ως ένα από τα λίγα μουσεία της Γάζας.

Αποκαλύπτοντας το εύρημα σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Τζαμάλ Αμπού Ρίντα του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Χαμάς δήλωσε ότι το άγαλμα ήταν «ανθεκτικό στον χρόνο» και έχει εξεταστεί προσεκτικά από ειδικούς.

«Τέτοιες ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι η Παλαιστίνη έχει πολιτισμό και ιστορία και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ή να παραποιήσει αυτή την ιστορία» τόνισε έπειτα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τον παλαιστινιακό λαό και τον αρχαίο πολιτισμό των Χαναανιτών".