Πολιτισμός|19.05.2022 19:19

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η εμβληματική συνεργασία με τη NASA και η αξεπέραστη «Μυθωδία»

Newsroom

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος έλληνας μουσικός και συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαΐου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνθέτης, ο οποίος είχε βραβευθεί με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς», νοσηλευόταν, τον τελευταίο καιρό, με κορονοϊό, σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Πέραν όμως της μουσικής για τις κινηματογραφικές ταινίες, ο Vangelis, έγινε γνωστός και για τη συνεργασία του με τη NASA.

Παρόλο η σύνθεση του έργου «Μυθωδία» έγινε το 1993, ωστόσο η δισκογραφική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θέλησε να τη συνδέσει με τη διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη» και έτσι η «Μυθωδία» κυκλοφόρησε το 2001.

Το έργο παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στη διάρκεια του οποίου προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Vangelis συνεργάστηκε με τη NASA. Ο συνθέτης έγραψε μουσική για την αποστολή Juno, το σκάφος της οποίας βρίσκεται στον Δία από το καλοκαίρι του 2016.

Για την προσφορά του στο Διάστημα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τίμησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου το 1995, δίνοντας το όνομά του στον Αστεροειδή 6354 που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

NASAΌσκαρθάνατοςΒαγγέλης Παπαθανασίουειδήσεις τώρα