Πολιτισμός|31.07.2022 18:53

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το σενάριο του «δανεισμού» από το Βρετανικό Μουσείο επανέρχεται σε δημοσίευμα των Times

Newsroom

Οι κυριακάτικοι Times αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι το Βρετανικό Μουσείο αφήνει ένα παράθυρο για την «επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα». Επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του μουσείου, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η πλευρά των Βρετανών κάνει λόγο για κάποιου είδους «σύμπραξη» με τη χώρα μας.

Όπως σημειώνεται, o Τζόναθαν Γουίλιαμς, καλεί  «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια "σύμπραξη του Παρθενώνα"» καθώς «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».

Η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ σημειώνει, στη συνέχεια, ότι η δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους του Βρετανικού Μουσείου θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα: «αποκωδικοποιήστε αυτή τη διπλωματική γλώσσα καθώς υπάρχει ένα νέο μήνυμα: ας κάνουμε μια συμφωνία». Η εν λόγω «σύμπραξη», ωστόσο, είναι της λογικής της προηγούμενης βρετανικής πρότασης περί «δανεισμού» των γλυπτών, την οποία και η ελληνική πλευρά απορρίπτει.

«Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου. Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε. Είναι αυτό που κάνουμε», λέει ο Γουίλιαμς στους Times και απορρίπτει την πρόταση περί πιστών αντιγράφων των γλυπτών, τονίζοντας ότι «ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;».

Στις αρχές του καλοκαιριού μία αντίστοιχη πρόταση είχε διατυπωθεί και από τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Μουσείο Ακρόπολης: Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, μίλησε για τοποθετήσεις ελιγμού με σκοπό να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής. «Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του», σημείωσε.

Σε ψηφοφορία της διαδικτυακής έκδοσης των Times, πάντως, το κοινό στηρίζει στην πλειοψηφία του την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς το  78% των αναγνωστών πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα, έναντι του 22%. Μέχρι στιγμής, στην ψηφοφορία έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον  7.000 αναγνώστες.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρθενώναςγλυπτά του Παρθενώναειδήσεις τώραΒρετανικό ΜουσείοΑκρόποληΛόρδος Έλγιν