Πολιτισμός|20.02.2019 20:01

ΥΠΠΟΑ: Δεν µπορεί να βοηθήσει το θέατρο «Σφενδόνη»

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Τη συµπαράσταση και κυρίως την παρέµβαση του πρωθυπουργού µπροστά στον κίνδυνο να σιωπήσει για πάντα το θέατρο «Σφενδόνη» ζητά η δηµιουργός του και κορυφαία σκηνοθέτις και ηθοποιός Άννα Κοκκίνου µε ανοιχτή επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία συνυπογράφεται από δεκάδες προσωπικότητες των τεχνών. Τι έχει συµβεί;

Όπως ανέφερε στην προ ολίγων ηµερών επιστολή της, την Τρίτη (19/2) θα κρινόταν στα δικαστήρια η τύχη του θεάτρου που η ίδια η κυρία Κοκκίνου έχτισε και βέβαια ανέδειξε σε σηµείο αναφοράς του θεατρόφιλου κοινού, καθώς λόγω οφειλόµενων ενοικίων το Ίδρυµα Κουτλίδη, στο οποίο ανήκει το οικόπεδο, έχει κάνει αίτηση έξωσης.

Άννα Κοκκίνου

Η επιστολή

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή της: «Αυτό το θέατρο ήταν µια γκρεµισµένη αποθήκη χωρίς στέγη. Ήταν ένα ξεχασµένο γκρέµι που ανήκε στο ίδρυµα Κουτλίδη – ένα χωράφι µε τσουκνίδες. Το είδα τυχαία, σχεδόν 30 χρόνια πριν, έναν χειµώνα του 1990. Προς µεγάλη τους έκπληξη, τους πρότεινα να µου το νοικιάσουν, για να φτιάξω ένα θέατρο. Για τον σκοπό αυτό, πούλησα το µοναδικό µου σπίτι και κινητοποίησα όλη την πνευµατική Αθήνα. Συστάθηκε µια µη κερδοσκοπική εταιρεία και συνέδραµαν όλοι, µε δουλειά και χρήµατα, για να συγκεντρωθεί το υπέρογκο ποσό που χρειαζόταν (…) Ήµασταν ακόµα τότε ιδεαλιστές και η εποχή µάς ευνοούσε. Έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα – κυριολεκτικά. Και στον ενθουσιασµό µου ή στην άγνοιά µου, υπέγραψα ιδιαιτέρως επαχθείς όρους (προσαύξηση 20% ανά διετία), που έγιναν επαχθέστεροι όταν ήρθε η κρίση. Αν και υπήρχε ήδη εδώ και τρία χρόνια µελέτη από εκτιµητή του υπουργείου Οικονοµικών για µείωση του ενοικίου, αυτή η µείωση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Συσσωρεύτηκαν µισθοί, έξοδα – µιαν εποχή έφτασα να κοιµάµαι µέσα στο θέατρο. Και τώρα, µου κάνουν έξωση από το θέατρο που έχτισα, επειδή χρωστάω συσσωρευµένα ενοίκια!».

Πάντως, η σωτηρία δεν µπορεί να έρθει από το υπουργείο Πολιτισµού, το οποίο σε χθεσινή ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι: «Το ΥΠΠΟΑ και οι Γνωµοδοτικές Επιτροπές Θεάτρου, Χορού κ.ο.κ. επιχορηγούν φορείς για πραγµατοποίηση πολιτιστικών δράσεων και όχι για κάλυψη δαπανών που αφορούν υποδοµές, λειτουργικά έξοδα ή ανεξόφλητες οικονοµικές υποχρεώσεις µεταξύ ιδιωτών».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

θέατρο ΣφενδόνηΥΠΠΟΑ