Πολιτισμός|22.10.2022 17:30

Nikon Small World 2022: Ένα «τέρας από ταινία τρόμου» βραβεύτηκε σε διαγωνισμό φωτογραφίας

Newsroom

Το Nikon Small World θεωρείται ευρέως ως το κορυφαίο φόρουμ για την αναγνώριση της τέχνης και της φωτογραφικής υπεροχής στη φωτομικρογραφία, ή αλλιώς την τέχνη της φωτογράφισης μέσω φωτομικροσκοπίου. Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός προσελκύει εκατοντάδες «ζωντανές» φωτογραφίες που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες ενός κόσμου που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Οι φετινές συμμετοχές στον διαγωνισμό που πραγματοποιείται από το 1975, έφτασαν τις 1.300 από 72 χώρες.

Το βραβείο κέρδισε η φωτογραφία του εμβρυϊκού χεριού ενός γκέκο της Μαδαγασκάρης.

 

Ωστόσο, η φωτογραφία που προκάλεσε περισσότερο τις εντυπώσεις με τους θεατές να αναρωτιούνται τι ζώο βλέπουν ήταν εκείνη του Eugenijus Kavaliauskas, ο οποίος τιμήθηκε με ειδική διάκριση. Πρόκειται για την πολύ κοντινή εικόνα του κεφαλιού ενός μυρμηγκιού, κάτι που αποδεικνύει ότι τελικά τα μυρμήγκια φαίνονται τρομακτικά από κοντά. Η εικόνα φυσικά έγινε viral και σχολιάστηκε στα social media καθώς το κεφάλι του εντόμου θυμίζει τέρας σε ταινία τρόμου.

 

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η φωτογραφία ενός ιστού μαστού που παρουσιάζει συσταλτικά μυοεπιθηλιακά κύτταρα τυλιγμένα γύρω από κυψελίδες που παράγουν γάλα:

 

Tρίτη θέση για τη φωτογραφία με δίκτυα αιμοφόρων αγγείων στο έντερο ενός ενήλικου ποντικιού:

 

Η φωτογραφία που ήρθε τέταρτη απεικονιζει το σώμα μιας αράχνης με μακριά πόδια:

 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διαγωνισμόςειδήσεις τώραφωτογραφία