Πολιτισμός|03.11.2022 01:31

Έκθεση στη Νέα Υόρκη για τα 150ά «γενέθλια» του Aubrey Beardsley

Newsroom

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που λοιδόρησαν τα ήθη της βικτωριανής Αγγλίας τόσο αδυσώπητα όσο ο Aubrey Beardsley. Στην έκθεση «Aubrey Beardsley, 150 Years Young» για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, που φιλοξενείται έως τις 12 Νοεμβρίου στο Grolier Club της Νέας Υόρκης, εξερευνάται μέσα από 69 έργα του το κατά πόσον ο εικονογράφος είναι ο νονός της graphic novel.

«Αυτή είναι μια περίοδος στην οποία νέες έννοιες του φύλου και της σεξουαλικότητας, πέραν των διεμφυλικών, είναι παντού γύρω μας, της τέχνης συμπεριλαμβανομένης. Ο Beardsley έφτασε πρώτος εκεί» είπε, μιλώντας στο Artnet News η συνεπιμελήτρια της έκθεσης, Margaret D. Stetz. «'Αλλαξε την όψη των πάντων, από την έκδοση περιοδικών και την εικονογράφηση βιβλίων μέχρι τις γκραβούρες και τις αφίσες». «Ορισμένα είδη, όπως η graphic novel, θα ήταν αδιανόητα χωρίς το παράδειγμα του ύφους του Beardsley» πρόσθεσε.

 

Φημισμένη ήταν η καλλιτεχνική σχέση του με τον Όσκαρ Ουάιλντ. Το 1894 εικονογράφησε την τραγωδία «Σαλώμη». Δυσαρέστησε τον συγγραφέα, ο οποίος θεώρησε ότι οι εικόνες υπερίσχυαν του κειμένου και επήλθε ρήξη στη σχέση τους. Η δίκη του Ουάιλντ το 1895 κόστισε στον Beardsley τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο τριμηνιαίο The Yellow Book αλλά εκείνος εξακολούθησε να δημιουργεί.

 

ειδήσεις τώραέκθεσηΝέα Υόρκη