Πολιτισμός|02.11.2018 17:56

To Πειθαρχικό αποφασίζει για τον πρώην πρόεδρο του «αµαρτωλού Ταµείου»

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Προχθές Τετάρτη 31 Οκτωβρίου συνεδρίασε, επιτέλους, το Πειθαρχικό Συµβούλιο για να αποφασίσει αν ο Γιάννης Τσακοπιάκος, πρώην κραταιός πρόεδρος του «αµαρτωλού» Ταµείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, στα πεπραγµένα του οποίου διενεργείται εισαγγελικός έλεγχος, πρέπει να τεθεί σε αργία και να µη λαµβάνει τη µισθοδοσία του µέχρι την εκδίκαση του Πειθαρχικού – µια εξέλιξη που δροµολόγησε η διαρροή της έκθεσης-καταπέλτη των επιθεωρητών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης πέρυσι τον Απρίλιο, η οποία αποδίδει στον κ. Τσακοπιάκο τα πειθαρχικά παραπτώµατα της αδικαιολόγητης αποχής (για οκτώ µήνες) από την εκτέλεση καθηκόντων, της σοβαρής απείθειας και της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας, όπως αυτά προσδιορίζονται στον Κώδικα ∆ηµοσίων Πολιτικών ∆ιοικητικών Υπαλλήλων, καθώς, µεταξύ άλλων, εµφανίζεται να παίρνει άδειες από τον εαυτό του υπογεγραµµένες από τον ίδιο!

Η τέως υπουργός Πολιτισµού Λυδία Κονιόρδου, µετά τις αποκαλύψεις, αναγκάστηκε να τον παραπέµψει στο Πειθαρχικό Συµβούλιο µε εµπιστευτικό έγγραφο (στις 22 Μαΐου 2018). Λόγω του παραπτώµατος για το οποίο παραπέµφθηκε ο κ. Τσακοπιάκος, έπρεπε να συνταχθεί έγγραφο από τη διοίκηση του Ταµείου Αλληλοβοηθείας προς το Πειθαρχικό για δυνητική αργία του, κάτι που όµως που καθυστερούσε επί πέντε µήνες. Η νέα υπουργός Μυρσίνη Ζορµπά ήρθε και έβαλε ξανά µπροστά µια διαδικασία νόµιµη, δροµολογηµένη και αναµενόµενη, που «βάλτωνε» αναίτια...

ιαδικασία fast-track

Και όµως. Για διαδικασία fast-track, ενώ ανάλογες υποθέσεις χρονίζουν έκανε λόγο χθες, σε ακόµη µία επιθετική ανακοίνωση µε τον ηχηρό τίτλο «Πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη του Τσακοπιάκου», η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων Υπουργείου Πολιτισµού ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, διαχρονικά προσκείµενη στις ∆ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, συντεταγµένη στο πλευρό του κ. Τσακοπιάκου, η οποία, µάλιστα, δηλώνει σίγουρη πως «σύντοµα οι “εµπνευστές”, οι “σκηνοθέτες” και οι “κοµπάρσοι” όλων αυτών των “έργων” θα βρεθούν να λογοδοτήσουν στο οργανωµένο συνδικαλιστικό κίνηµα», δείχνοντάς προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Τη δίωξη Τσακοπιάκου, εξάλλου, σύµφωνα µε την ίδια ανακοίνωση, την «έχει αποφασίσει και οργανώσει ένα συγκεκριμένο σύστηµα εντός και εκτός του ΥΠΠΟΑ», το οποίο, ωστόσο, δεν κατονοµάζεται ευθέως.

Έτσι, όµως, αποκρύπτεται η ουσία της διά του νόµου παραποµπής του άλλοτε ισχυρού προέδρου του Ταµείου Αλληλοβοηθείας, στο οποίο έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνει οικονοµική κακοδιαχείριση. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα σχετικά µε καταγγελίες εργαζοµένων για πλασµατικά βοηθήµατα και δάνεια που ποτέ δεν αιτήθηκαν και δεν έλαβαν από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ εµφανίζονται να τα έχουν εισπράξει. «Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσακοπιάκου είναι γνωστά, εξ ου και έχει παραπεµφθεί στο Πειθαρχικό» απαντούν πηγές του ΥΠΠΟΑ, χωρίς να επιθυµούν να σχολιάσουν τις αιτιάσεις.

Και όµως, λέξη δεν συναντά κανείς στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για την έκθεση των επιθεωρητών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, που αποδίδει στον κ. Τσακοπιάκο πειθαρχικά παραπτώµατα! Λέξη για τα «πλαστά δάνεια» ή για την έκθεση των επιθεωρητών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, που αποκαλύπτει -µεταξύ πολλών άλλων- την εξαφάνιση βιβλίων του Πρωτοκόλλου του Ταµείου (2015, 2016 και 2017), τα οποία έκαναν φτερά κατά την 40ήµερη κατάληψη που είχε κάνει η ΠΟΕ -ΥΠΠΟ στα γραφεία του Ταµείου Αλληλοβοήθειας.

Στην προσπάθειά της να «θολώσει» τα νερά και να µπλοκάρει τις διαδικασίες ελέγχου για τα πεπραγµένα της προηγούµενης διοίκησης του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ επιτίθεται εναντίον της σηµερινής διευθύντριας του Ταµείου Α. Κουτσή µε επιστολή προς την κ. Ζορµπά, απειλώντας ακόµη και µε προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη για «παρανοµίες» της και επιστρατεύοντας εσχάτως και µερίδα εργαζοµένων στον παιδικό σταθµό του Ταµείου που έχουν συγγενική σχέση µε στελέχη του Ταµείου Αλληλοβοηθείας.

Με απειλές και ιαχές πραγµατοποιήθηκε το ∆Σ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής Στερεάς και Νήσων, στις 17 Οκτωβρίου, οπότε κατά πλειοψηφία, χωρίς τις ψήφους της ∆ΗΣΥΠ-ΠΑΣΚΕ και της ∆ΑΚΕ, αποφασίστηκε να κρατηθεί απόσταση από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ σε σχέση τις αποφάσεις που λαµβάνει για το Ταµείο Αλληλοβοήθειας και την έρευνα που διεξάγεται.

Στο ∆Σ παρέστησαν εργαζόµενοι µέλη του ενιαίου συλλόγου που είχαν καταγγείλει από τη συνέλευση του Ιουνίου, ότι εµφανίζονται να έχουν πάρει δάνειο ή βοήθηµα από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ ούτε είχαν ζητήσει ούτε είχαν πάρει ποτέ χρήµατα. Εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (ΠΑΣΚΕ-∆ΗΣΥΠ και ∆ΑΚΕ) υποστήριξαν «θα αλλάξουν τα πράγµατα και πρέπει να προσέχουµε», υπονοώντας την αλλαγή κυβέρνησης. Μάλιστα, εγκάλεσαν τους συναδέλφους τους που έχουν προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, επειδή φέρονται να έχουν πάρει δάνειο, λέγοντάς τους: «Αποδείξτε ότι δεν πήρατε χρήµατα!».

Μυρσίνη ΖορμπάΥΠΠΟ