Πολιτισμός|01.03.2019 18:16

Ο σύγχρονος ελληνικός χορός (ξανα)βρίσκει τη Στέγη του

Αναστασία Κουκά

Η νέα γενιά Ελλήνων χορογράφων «εισβάλλει» για µία ακόµη χρονιά στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύµατος Ωνάση, φέρνοντας αέρα ανανέωσης, θετική διάθεση και ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις. Το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων ανοίγει σήµερα τις πύλες του και για δύο συνολικά ηµέρες δίνει βήµα έκφρασης σε νέες εγχώριες χορευτικές δυνάµεις να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες δηµιουργίες τους.

Η διοργάνωση, η οποία έφτασε αισίως στον έκτο χρόνο της, λειτουργεί σταθερά και δυναµικά ως ένα εκκολαπτήριο νέων δηµιουργών και καλλιτεχνικών προτάσεων, δίνοντας την ευκαιρία στους νεαρούς χορογράφους-χορευτές να δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους σε πραγµατικές συνθήκες και να έρθουν σε ζωντανή επαφή µε το κοινό. Μέχρι σήµερα εξάλλου πολλοί είναι οι δηµιουργοί που µετά τη συµµετοχή τους στο Φεστιβάλ άνοιξαν τα φτερά τους. Κι αυτό είναι η καλύτερη ανταµοιβή για τη Στέγη, η οποία συνειδητά επιλέγει να επενδύει στο µέλλον.

Το φετινό πρόγραµµα του Φεστιβάλ, την καλλιτεχνική επιµέλεια του οποίου έχει αναλάβει και πάλι η Κάτια Αρφαρά, περιλαµβάνει συνολικά πέντε «φρέσκες» χορογραφικές προτάσεις. Η πρώτη προέρχεται από τη νεοσύστατη Οµάδα Ροπής, έχει τίτλο «Depaysement» και η δράση της εξελίσσεται σ’ ένα δωµάτιο, το οποίο αποτελεί προτεινόµενο χώρο συνύπαρξης θεατών και ερµηνευτών.

Από την άλλη πλευρά, ο ∆ιονύσιος Αλαµάνος και η ∆ανάη ∆ηµητριάδη, στην παράστασή τους µε τίτλο «ΑΤΜΑ», πειραµατίζονται µε το σώµα και εξερευνούν τα όριά του χρησιµοποιώντας παράλληλα την κίνηση προκειµένου να µεταδώσουν τις εναλλαγές ανάµεσα σε αυτό που αποτελεί τη φυσική καταγωγή του ανθρώπου και σε αυτό που εξαλείφεται µέσα από τον πολιτισµό.

Την έννοια της ήττας και του τρόπου µε τον οποίο αυτή πρέπει να αντιµετωπίζεται, έτσι ώστε να µεταµορφώνεται σε δύναµη και όχι σε παραίτηση, προσεγγίζει το έργο της Μαργαρίτας Τρίκκα µε τίτλο «A punch of losers», θέτοντας το θεµελιώδες ερώτηµα: «Αν η ιστορία γράφεται από τους νικητές, πώς θα βρεθεί ο τρόπος να φωτίσουµε τον αγώνα του αδύναµου απέναντι στον δυνατό»;

Στο µεταξύ, η Μυρτώ Γράψα, µέσα από την παράστασή της «Brighter», αναρωτιέται τι είναι αυτό που παραµένει οικείο και ζωντανό µέσα µας, ενώ θέτει και µία σειρά από σηµαντικά ερωτήµατα τα οποία αφορούν στον πόνο, στην ηδονή και στην ευτυχία. Απαντήσεις θα δώσουν επί σκηνής τέσσερις ταλαντούχοι χορευτές, µεταξύ των οποίων και η ίδια η χορογράφος. Η οµάδα του φετινού Φεστιβάλ ολοκληρώνεται µε το «Mainstage» της Ελενας Αντωνίου, ένα δρώµενο το οποίο επανεξετάζει και αποδοµεί τις θεατρικές και χωρικές συµβάσεις και καλεί τους θεατές να αναπτύξουν µια άµεση, ζωντανή σχέση µε το έργο τέχνης.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάσηχορός