Πολιτισμός|05.03.2023 07:14

«Εξ΄αποστάσεως»: Ένα σεμινάριο χοροθεραπείας για την ανθρώπινη επαφή στην post-covid εποχή

Μαίρη Τσίνου

Τα τελευταία χρόνια, η επαφή, τόσο η φυσική συνάντηση ανάμεσα σε πρόσωπα και σώματα όσο και το συναισθηματικό πλησίασμα, απαγορεύτηκε, απουσίαζε, παρεμποδιζόταν. Στερηθήκαμε τη δυνατότητα να πλησιάζουμε, να χαιρετάμε, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, αυθόρμητα και ελεύθερα. Αισθανθήκαμε αλλαγές σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, δύσκολα συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, απόγνωση για το μετά, «το αγνωστο» που ενείχε η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Ο εγκλεισμός και η υποχρεωτική απόσταση λόγω της πανδημίας μας περιόρισαν σε μια πιο απομονωμένη κατάσταση, από την οποία πολλοί δημιουργήσαμε νέους τρόπους διαφυγής και άλλοι όχι. Ως βίωμα, αδιαμφισβήτητα η πανδημία αποτέλεσε κάτι το πρωτόγνωρο και πολυεπίπεδο. Για τον καθένα η εμπειρία της ήταν διαφορετική ομως η δυσκολία επαφής ήταν κοινή. 

Η Ελευθερία Ελβανίδη, κλινική ψυχολόγος (MSc) με ευρεία επαγγελματική εμπειρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, διοργανώνει στην Αθήνα το σεμινάριο χοροθεραπείας «In your shoes» με σκοπό να να διερευνήσει κινητικά και μέσω βιωματικών ασκήσεων να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες συναισθήματα και σκέψεις και να ανακαλύψει τι προκύπτει από το να «ξανά είμαστε μαζί κοντά». 

Η ίδια μιλά στο ethnos.gr και αναλύει πώς επιχειρεί να συνδυάσει την ψυχολογία με την κίνηση και τον χορό: «Ο χορός και η ψυχολογία, μέσα από την προσωπική μου ματιά, παντρεύονταν πάντα με έναν αβίαστο τρόπο. Διδάχθηκα κλασσικό και μοντέρνο χορό από πολύ μικρή και από το 2007 ασχολήθηκα επαγγελματικά ως δασκάλα χορού στους latin-ballroom χορούς. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και τις μεταπτυχιακές σπουδές μου πάνω στην Κλινική Ψυχολογία στο Swansea University της Ουαλίας. Επιπλέον, έχω εκπαιδευτεί στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, την πιο σύγχρονη μορφή της ψυχανάλυσης. Έχοντας ολοκληρώσει μονοετές εκπαιδευτικό σεμινάριο (foundation course) στη Χοροθεραπεία με συντονιστή τον κο. Δημήτριο Ζάχο (Χοροθεραπευτή-Ψυχαναλυτή) κατανόησα τις πολλαπλές θεραπευτικές εφαρμογές που μπορεί να έχει η κίνηση και ο χορός στην ψυχολογία και την κλινική πρακτική με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες».

Tι είναι όμως τα σεμινάρια χοροθεραπείας «In your shoes»και σε ποιους απευθύνονται; «Τα σεμινάρια του "Ιn Your Shoes" συνδυάζουν τις γνώσεις και την αγάπη μου για την τέχνη του χορού και την ψυχολογία και μπορούν να εφαρμοστούν σε τμήματα παιδιών, ενηλίκων και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς ψυχοσυναισθηματικές ή κινητικές δυσκολίες. Προσφέρουν μια δίοδο για επαφή με τον εαυτό μας και το σώμα μας, εκτόνωση, έκφραση, κίνηση, συσχέτιση με τους άλλους και δημιουργικότητα μέσω του σώματος και της μη λεκτικής επικοινωνίας», εξηγεί η Ελευθερία Ελβανίδη.

 

Στην ερώτηση εάν είναι δυσκολότερο για κάποιον να εκφραστεί μέσω της κίνησης αν προηγουμένως δεν είχε κάποια επαφή με τον χορό, η κ. Ελβανίδη σημειώνει: « Ήδη πριν τη γέννηση μας, κινούμαστε εντός τους σώματος της μητέρας μας σε έναν κοινό ρυθμό με εκείνην. Ξεκινάμε να εκφραζόμαστε μέσω των σωματικών αισθήσεων μας και της μη λεκτικής επικοινωνίας από την πρώτη στιγμή της ζωής. Το άγγιγμα, το βλέμμα, το κράτημα, η αγκαλιά, το χάδι, το χαμόγελο, το φιλί είναι σωματικές ενέργειες που μεταφέρουν και μετα-κινούν συναισθήματα και σκέψεις. Στο μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας κινούμαστε ασυνείδητα. Ο Φρόιντ υποστήριξε πως το Εγώ είναι πρώτα σωματικό Εγώ. Το σώμα είναι το πρώτο πεδίο στο οποίο εγγράφονται όλες οι εμπειρίες και πρωτίστως μέσω αυτού αρχίζει να αποκτά το άτομο γνώση για τον κόσμο και να κατασκευάζει την εικόνα του εαυτού του. Λαμβάνοντας υπόψη τη θεωρία αλλά και μέσα από την εργασία μου με ομάδες ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοσυναισθηματικές ή νοητικές δυσκολίες, πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να εκφραστεί μέσω της κίνησης του σώματος του, ακόμα και αν δεν έχει διδαχθεί χορό. Αρκεί κάποιος να παρατηρήσει την αναπνοή του, να περπατήσει, να αγκαλιάσει · όλα είναι κίνηση. Όταν κάνουμε μια παύση και με ενσυνειδητότητα συγκεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του και μπορούμε να επιτρέψουμε χώρο σε συναισθήματα να αναδυθούν και να εκφραστούν ελεύθερα, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Επομένως, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με το χορό είναι ευεργετικό να παρατηρεί πως η ψυχική και συναισθηματική του κατάσταση συνδέεται με το σώμα του καθώς έτσι αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση και ισορροπία».

Η Ελευθερία Ελβανίδη από το 2009 συνεργάζεται και συμμετέχει σε χοροθεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Αγγλία με πιο πρόσφατη την ‘‘Rumi with a view: revisited’’, The Study Society, London. Επιθυμεί να διευρύνει διαρκώς τις γνώσεις της συνολικά πάνω στη τέχνη του χορού και του θεάτρου και να μελετά την κίνηση ως μέσο θεραπείας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών και της επαγγελματικής της δραστηριότητας στην Αγγλία πειραματίστηκε με εργαλεία και τεχνικές που βοηθούν το άτομο να εκφραστεί δημιουργικά και να αποβάλλει συναισθήματα άγχους, να ξεκλειδώσει τυχόν «μπλοκαρισμένα σημεία» στο σώμα του και να βελτιώσει τη φυσική και ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση. Σήμερα, συντονίζει σεμινάρια δημιουργικής κίνησης στον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια του Δήμου Ιλιου, της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ, σε ομάδες ατόμων που στόχο έχουν την πρόληψη νοητικής έκπτωσης.

Πληροφορίες

Το In Your Shoes επιστρέφει έπειτα μετά από μια σημαντική περίοδο παύσης, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που αυτή επέβαλε, με ένα ανοιχτό για όλους σεμινάριο, με θέμα την επαφή και τους τρόπους που βιώνεται σε ψυχικό και σωματική επίπεδο. Όπως άλλοτε, στο σεμινάριο κύριος σκοπός είναι η διερεύνηση και παρατήρηση του σώματος και του συναισθήματος ενώ «κινούνται» ελεύθερα στο χώρο. Οι ασκήσεις χρησιμοποιούν την μη λεκτική επικοινωνία, τη φαντασία, τις σωματικές αναπαραστάσεις, το παιχνίδι και μπορούν να δουλευτούν σε ατομικό επίπεδο, σε ζευγάρια και στην ομάδα.

Το σεμινάριο θα χωριστεί σε δυο μέρη:

Α) Κίνηση και Έκφραση (2 - 4μ.μ.)

B) Σκεψεις και Συζήτηση (4 - 4:30μ.μ.)

Η εισήγηση των ασκήσεων θα γίνεται στα Αγγλικά κυρίως αλλά και στα Ελληνικά. Φορέστε άνετα ρούχα. Μπορείτε να φέρετε ένα σημειωματάριο μαζί σας για να κρατήσετε ίσως κάποιες σκέψεις σας στο τέλος.

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ

Πολυχώρος Κίνησης & Τεχνών Danzarin: Θεσσαλονίκης 17, Αθήνα

Επικοινωνία: +30 6973522333, inyourshoes.riaelvanidi@gmail.com

ψυχολογίασεμινάριοψυχοθεραπείαχορόςειδήσεις τώρα