Πολιτισμός|02.05.2023 11:00

Παραδόθηκε στο ΕΘΝΟΣ ο πίνακας που φιλοτέχνησε το 1989 ο Αθανάσιος Σπηλιόπουλος

Newsroom

Τον πίνακα που φιλοτέχνησε προς τιμή της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» το 1989 ο Αθανάσιος Σπηλιόπουλος παρέδωσε στον διευθυντή του ethnos.gr, Αδάμο Ζαχαριάδη η κόρη του Κατερίνα Σπηλιοπούλου Dostes.

Παραδίδοντας τον πίνακα, η κ. Σπηλιοπούλου ευχαρίστησε θερμά τη διεύθυνση του ΕΘΝΟΥΣ «που αγκάλιασε θερμά την ιδέα της δωρεάς ενός πίνακα, του αείμνηστου πατέρα μου Αθανάσιου Σπηλιόπουλου, καθηγητή για τριάντα χρόνια στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας». Παράλληλα, η κ. Σπηλιοπούλου τόνισε ότι η δωρεά του συγκεκριμένου πίνακα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ήταν επιθυμία του πατέρα της. «Ελπίζω τα αισιόδοξα χρώματα του πίνακα να μπορέσουν να μεταφέρουν στο προσωπικό και στους επισκέπτες την αγάπη και το πάθος που είχε ο πατέρας μου για την δημοσιογραφία, τη ζωγραφική και την τυπογραφία», κατέληξε.

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Σπηλιόπουλος

Ο Αθανάσιος Σπηλιόπουλος γεννήθηκε  το 1932 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε, γραφικές τέχνες στο Camberwell School of Arts and Crafts και σχέδιο στο London College of Printing στο Λονδίνο.To 1972 πήρε το πτυχίο του από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Εργάστηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για τριάντα χρόνια και αποχώρησε με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή.

Δίδαξε για 25 χρόνια στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας όπως επίσης στις σχολές ΧΕΝ, ΟΜΗΡΟΣ και στα ΤΕΙ. Διετέλεσε καθηγητής του μεταπτυχιακού κέντρου Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών. Το μεράκι του για τις γραφικές τέχνες τον οδήγησε στην συγγραφή 16 βιβλίων. 

Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα και το προκλητικό παιχνίδι των όγκων και των γραμμών. Έκανε 8 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία .

Πίνακες του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές: στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, Βέλγιο, Ουρουγουάη και Παραγουάη .

Πίνακες του υπάρχουν στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου, στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά και στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

πίνακας