Πολιτισμός|08.05.2023 13:30

Έβρος: Και φέτος ψηφίζουμε... Γκατζολάκι δαγκωτό!- Έρχεται το 24ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Τίμος Φακαλής

Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική, εξάλλου αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ λέγεται και Γκάτζος Εξπρές. Το παρατσούκλι του Έβρου δανείστηκε και το ιστορικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, που έχει εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο θεσμό του πανελλήνιου ερασιτεχνικού θεάτρου. Για 24η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται το αγαπημένο Γκατζολάκι του Έβρου, δίνοντας βήμα έκφρασης στους ερασιτέχνες του θεάτρου όλης της χώρας, ενώ έχει αγκαλιαστεί θερμά και από τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής του Βορείου Έβρου.

«Για μας ο βόρειος Έβρος δεν είναι μόνο φράχτες, πέρασμα μεταναστών και όλα τα αρνητικά που ακούγονται για την περιοχή μας. Είναι το δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου, η Ορεστιάδα τα οποία και προσπαθούμε να δείξουμε και στους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ και με αυτήν την εικόνα να φύγουν. Στόχος μας είναι να γίνει ακόμη πιο γνωστή η Ορεστιάδα μέσα και από το Γκατζολάκι και να ενισχυθεί ο θεατρικός τουρισμός» δήλωσε στο ethnos.gr o καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άκης Τσονίδης.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται πάντα στο τέλος του καλοκαιριού, φέτος από 25 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2023. Απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα απ' όλη την Ελλάδα (θεατρικές ομάδες ενηλίκων από δήμους, συλλόγους, πανεπιστήμια και κάθε νομικής μορφής φορέα της χώρας). Επιλέγονται έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και έξι αναπληρωματικά. Το 24ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας ξεκινά πάντα με το Γκατζολάκι να καλεί τις ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες της Ελλάδας να δηλώσουν συμμετοχή στον κορυφαίο θεσμό του πανελλήνιου ερασιτεχνικού θεάτρου

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά ή ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

  • Διαβιβαστική Επιστολή (θα πρέπει να αναγράφονται: επωνυμία Θεατρικού Σχήματος, τίτλος του έργου, συγγραφέας/μεταφραστής, όνομα υπευθύνου, τηλέφωνα επικοινωνίας και τα συνημμένα που περιλαμβάνει ο φάκελος ή το ηλεκτρονικό μήνυμα).
  • Έγγραφη Άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.
  • Ιστορικό Θεατρικού Σχήματος.
  • Φωτογραφίες, Πρόγραμμα, Αφίσα της συγκεκριμένης παράστασης (κατά προτίμηση ψηφιακά).
  • Video της παράστασης (dvd ή usb stick ή μέσω link).

Η υποβολή των συμμετοχών μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023:

-- Ηλεκτρονικά: mail@dionysos-net.gr (με απαραίτητη κοινοποίηση για λόγους ασφαλείας στο: patounik@gmail.com)

-- ΕΛ.ΤΑ.:  “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”, τ.θ. 34, τ.κ. 68200, Νέα Ορεστιάδα.

-- Courier: “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, Ορέστου 76, τ.κ .68200

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2552028280 και 6932324944 (Άκης Τσονίδης).

Χώρος παραστάσεων είναι το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Νέας Ορεστιάδας και σε περίπτωση κακοκαιρίας το Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του Θεάτρου. Απονέμονται τιμητικά βραβεία από την Κριτική Επιτροπή και την Επιτροπή Κοινού

φεστιβάλΣύγχρονο ΘέατροΈβροςΟρεστιάδαειδήσεις τώρα