Πολιτισμός|12.06.2019 17:08

Ξεκινά η έκθεση «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» στην Τεχνόπολη

Newsroom

Η έκθεση «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων από την Τετάρτη 13 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19.00) έως την Κυριακή, στις 17 του ίδιου μήνα.

Στην έκθεση θα υπάρχουν τα 50 έργα κόμικς των 25 δημιουργών που εικονοποιούν τις πρώτες 50 ρατσιστικές επιθέσεις της καμπάνιας. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να αναδειχθούν στους δρόμους της πόλης τα συγκεκριμένα σημεία των ρατσιστικών επιθέσεων.

Ένα αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code της κάθε επίθεσης είναι κολλημένο στο σημείο που εκείνη έγινε. Μόλις σκαναριστεί με το κινητό οδηγεί στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης στο https://valtousx.gr/ όπου υπάρχει η περιγραφή της επίθεσης και η εικόνα της.

Το 2019 αποτελεί μια κομβική χρονιά για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η διαδικασία της οποίας έφερε στο φως δεκάδες από τα ρατσιστικά εγκλήματά της. Γι’ αυτό το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η HumanRights360, δημιούργησαν αυτό το κοινό εγχείρημα που στόχο έχει να συγκροτήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την επικινδυνότητά της.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες της ρατσιστικής βίας που βρίσκονται πίσω από αυτές. Ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο του χάρτη δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο της Αθήνας όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα. 


Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαίδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Bugdet Epics, Panagos, PanPan, Piotr, Tasmar

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. 


Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 12.00-21.00, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες συζητήσεις που θα την πλαισιώνουν. 

έκθεσηΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίων