Πολιτισμός|22.06.2023 21:45

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα σημάδια σε τοίχο που δημιούργησαν οι Νεάντερταλ πριν από 57.000 χρόνια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Marquet et al/SWNS
Marquet et al/SWNS
Marquet et al/SWNS

Εκατοντάδες αχνές λωρίδες, κουκκίδες και κυματιστές γραμμές που κοσμούν έναν τοίχο σπηλαίου στην κεντρική Γαλλία φαίνεται πως είναι τα παλαιότερα ίχνη των Νεάντερταλ, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανέλυσαν τα αρχαία σημάδια.

Τα αποτυπώματα αυτά εμφανίζονται σε τμήματα του τοίχου σπηλαίου στο La Roche-Cotard στην κοιλάδα του Λίγηρα και δημιουργήθηκαν πριν από 57.000 χρόνια, δηλαδή πριν από την άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην περιοχή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

«Τα σχέδια αυτά είναι δομημένα και δεν έγιναν βιαστικά», δήλωσε ο Jean-Claude Marquet, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τουρ.

Ορισμένα σημάδια μάλιστα είναι τόσο πλούσια που θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Νεάντερταλ.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1846, μετά από εργασίες που γίνονται στην όχθη του Λίγηρα, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια μια θαμμένη είσοδο.

Ανασκαφές το 1912 συνέλεξαν οστά ζώων και λίθινα εργαλεία του Νεάντερταλ από την περιοχή, αλλά χρειάστηκαν πιο εκτεταμένες ανασκαφές τη δεκαετία του 1970 και από το 2008 και μετά για να αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση του σπηλαίου.

Σήμερα, το σπήλαιο διαθέτει τέσσερις κύριους συνδετικούς θαλάμους που φτάνουν σε βάθος 33 μέτρων στην όχθη του ποταμού. Οι Νεάντερταλ φαίνεται ότι ζούσαν στον πρώτο θάλαμο και μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου, όπου βρέθηκαν τα εργαλεία και τα οστά, σύμφωνα με την Guardian.

Τα σημάδια εντοπίστηκαν στον τρίτο θάλαμο του σπηλαίου, όπου μια λεπτή καφέ μεμβράνη καλύπτει μεγάλο μέρος του θρυμματισμένου ασβεστολιθικού τοίχου. «Ο τοίχος είναι πολύ εύθραυστος», δήλωσε ο Marquet. «Το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να το αγγίξεις για να αφήσεις ένα σημάδι», σημείωσε.

Οι προηγούμενες ενδείξεις για χαράξεις από τους Νεάντερταλ περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε σημάδια που είχαν χαραχθεί σε οστά που χρονολογούνται πριν από 40.000 έως 50.000 χρόνια.

Ο Paul Pettitt, καθηγητής Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, δήλωσε πως το τι μήνυμα κρύβουν αυτά τα σημάδια θα παραμείνει ένα αιώνιο μυστήριο. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για αυτά τα αρχαία ίχνη των Νεάντερταλ, καθώς αποτελούν μέρος του παρελθόντος της περιοχής μας και μέρος της ιστορίας μας».

«Δεν θα μάθουμε όμως ποτέ τι σημαίνουν. Δεν είμαστε Νεάντερταλ ακόμη και αν έχουμε 2 έως 4% των γονιδίων τους», τόνισε ο καθηγητής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δακτυλικά αποτυπώματαέρευναΝεάντερταλΓαλλίαειδήσεις τώρα