Πολιτισμός|05.07.2023 13:36

Loving: Ο ανδρικός έρωτας αποτυπώνεται σε χιλιάδες φωτογραφίες από το 1880 σε έκθεση του Μουσείου της Γενεύης

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Nini-Treadwell Collection
Nini-Treadwell Collection
Nini-Treadwell Collection

Για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο, το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας (Musee Rath) της Γενεύης παρουσιάζει μια επισκόπηση της εξαιρετικής συλλογής φωτογραφιών ερωτευμένων ανδρών των Hugh Nini και Neal Treadwell. Οι φωτογραφίες αυτές, που τραβήχτηκαν μεταξύ 1850 και 1950, μαρτυρούν περιόδους και τόπους όπου ο ανδρικός έρωτας ήταν και μερικές φορές εξακολουθεί να είναι απαγορευμένος. Μετά την έκδοση του βιβλίου Loving in 2020, το οποίο σημείωσε διεθνή επιτυχία, οι συλλέκτες από το Τέξας επέλεξαν αυτή τη φορά να παρουσιάσουν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα στην έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο που έχει προγραμματιστεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες του Rath Museum.

 

Το Loving είναι η πρώτη έκθεση μιας εξαιρετικής συλλογής αρκετών χιλιάδων φωτογραφιών ανώνυμων ερωτευμένων ανδρών. Τυχαία, κατά την επίσκεψή τους σε έναν αντικέρ στο Ντάλας, ο Hugh Nini και ο Neal Treadwell «πέφτουν» πάνω σε ένα στιγμιότυπο της δεκαετίας του 1920 που χάνεται μέσα σε έναν σωρό εικόνων άγνωστης προέλευσης. Η φωτογραφία απεικονίζει ένα νεαρό ζευγάρι να αγκαλιάζεται και να δείχνει αναμφισβήτητα ερωτευμένο. Το δίδυμο των συλλεκτών ξαφνιάστηκε από το ρίσκο που αναλαμβάνουν τα μοντέλα που ποζάρουν με καθημερινά ρούχα στο κοινότοπο σκηνικό ενός αμερικανικού προαστίου. Εντυπωσιασμένοι από αυτή την εικόνα στην οποία αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους, ο Ugo Nini και ο Neal Treadwell λένε ότι βρήκαν έναν θησαυρό, τη μόνη απτή απόδειξη του παράνομου έρωτα. Δεν μπορούν να σκεφτούν ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα η αρχή μιας τρομερής αναζήτησης που θα τους οδηγήσει σε υπαίθριες αγορές μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Ωκεανίας, καθώς και σε διαδικτυακές δημοπρασίες.

 

Καθώς οι ανακαλύψεις τους προχωρούν, αυτή η αναζήτηση μετατρέπεται σε αποστολή. Χάρη σε ένα ραντεβού με έναν έμπορο που ειδικεύεται στις παλιές φωτογραφίες στη Νέα Υόρκη, όπου το ζευγάρι με καταγωγή από το Τέξας εγκαταστάθηκε το 2012, γεννιέται η ιδέα της έκδοσης της συλλογής, η οποία παίρνει τελικά σάρκα και οστά το 2020, με την έκδοση σε 5 γλώσσες του βιβλίου Loving. Από την έκδοση του βιβλίου στην έκθεση, το βήμα είναι μόνο ένα. Το 2019, ο φρεσκοδιορισμένος επικεφαλής του MAH, Marc-Olivier Wahler συναντάται με τους εκδότες για το επερχόμενο έργο. Ενθουσιασμένος, προτείνει να παρουσιαστεί αυτή η παγκόσμια πρώτη συλλογή στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο μουσείο.

Περισσότερες από 4.000 εικόνες ερωτευμένων ζευγαριών

Η συλλογή Nini-Treadwell αριθμεί σήμερα περισσότερες από 4.000 εικόνες, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1850-1950 και προέρχονται από πολλές χώρες του κόσμου (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Εσθονία, Ρωσία, Πορτογαλία και Νότια Αμερική). Εκτός από τις εικόνες που τραβήχτηκαν στα φωτογραφικά στούντιο, η ταυτότητα των φωτογράφων είναι άγνωστη- θα μπορούσε επίσης να είναι κάποιος κοντινός άνθρωπος του ζευγαριού, φίλος ή μέλος της οικογένειας, παρά ένας διακριτικός επαγγελματίας, ή ακόμη και απευθείας οι εμπλεκόμενοι.

Το στήσιμο είναι πανομοιότυπο με αυτό που υιοθετούν τα ετερόφυλα ζευγάρια: τα ντουέτα ποζάρουν στην πλώρη ενός πλοίου, σε ένα κλαδί δέντρου, στην παραλία, στο δάσος, στο κρεβάτι ή μπορεί ακόμη και να αναπαριστούν μια εικονική γαμήλια τελετή. Αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινωνικές τάξεις και όλες οι ηλικίες, από τον εργάτη εργοστασίου έως τον επιχειρηματία και από τον φοιτητή μέχρι τον στρατιώτη και τον ναυτικού. Μια συγκεκριμένη πτυχή αναδύεται, ανεξάρτητα από τον τόπο, την περίοδο ή την εθνικότητα των μοντέλων: η συμμετρία μεταξύ των χαρακτήρων που υιοθετούν την ίδια πόζα. Με την πάροδο των χρόνων, οι Hugh Nini και Neal Treadwell έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στην εν μέρει αποκρυπτογράφηση των εικόνων που έχουν συλλέξει- μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, οι κοινωνικές νόρμες έχουν κάτι παραπάνω από εξελιχθεί και μαζί τους και τα σημάδια αγάπης μεταξύ των ανδρών.

 

Έτσι, οι συλλέκτες υπακούουν στον κανόνα 50/50 που έχουν επιβάλει στον εαυτό τους: η ενδόμυχη πεποίθησή τους ότι η εικόνα αναπαριστά ένα ερωτευμένο ζευγάρι βρίσκεται στο 50/50. Για να το πετύχουν αυτό, λένε ότι βασίζονται στα μάτια των μοντέλων: τα συναισθήματα εκφράζονται εκεί, παρά τις όποιες προσπάθειες να τα κρύψουν. Άλλα σημάδια που κατέληξαν να αποκωδικοποιήσουν οι Hugh Nini και Neal Treadwell περιλαμβάνουν την ομπρέλα κάτω από την οποία καταφεύγει το ζευγάρι, συνώνυμο της προστασίας, αλλά και τις βέρες, τα βραχιόλια και άλλα κοσμήματα που τυχόν υπάρχουν στις φωτογραφίες.

Η συλλογή αυτή μαρτυρεί μια ανάγκη που κατέστησε δυνατή ο εκδημοκρατισμός της φωτογραφίας: την καταγραφή μιας απαγορευμένης ένωσης μεταξύ δύο όντων. Αυτές οι χιλιάδες εικόνες ιχνηλατούν έναν αιώνα ιστορίας της φωτογραφίας, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας και αναπαριστώντας τον, μαρτυρούν την κοινωνική πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Καθώς αποκαλύπτουν τα διαφορετικά πρόσωπα που μπορεί να πάρει ο ανδρικός έρωτας, η συλλογή Nini-Treadwell εξυμνεί την οικουμενικότητα της έκφρασης του συναισθήματος της αγάπης, της στοργής, της προσκόλλησης.

 

Φίλοι, αδέρφια, εραστές, κάθε εικόνα μαρτυρά έναν δεσμό, ένα συναίσθημα μεταξύ δύο ανθρώπων. Η συλλογή αυτή, που καλύπτει την περίοδο από το 1850 έως το 1950, διατρέχει την ιστορία της φωτογραφίας με ένα μήνυμα αγάπης και τρυφερότητας. «Το μυαλό μας ανατριχιάζει με το τι μπορεί να περνούσε από το μυαλό τους εκείνη την εποχή», δήλωσε στο Reuters ο Nini, ο οποίος μαζί με τον Treadwell συλλέγουν φωτογραφίες ερωτευμένων ανδρών για περισσότερες από δύο δεκαετίες. «Νομίζω ότι ήθελαν να έχουν κάτι για να θυμούνται τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Treadwell για τα πρόσωπα και πρόσθεσε: «Πολλές από τις φωτογραφίες ήταν άθικτες, οπότε ξέρεις ότι ήταν κάπου κρυμμένες, σε ένα βιβλίο ή σε ένα συρτάρι». «Αυτό που ανακαλύψαμε μέσω αυτής της συλλογής είναι ότι, όπως και σήμερα, αυτοί οι άνδρες, αυτά τα ζευγάρια είχαν φίλους, συμμάχους και οικογένεια που τους υποστήριζαν», σημείωσε ο Nini.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση ΕΔΩ

Με πληροφορίες από Reuters, finestresullarte.info

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ειδήσεις τώραέκθεση φωτογραφίαςομόφυλα ζευγάριαΓενεύηαγάπηέκθεση