Πολιτισμός|22.03.2019 12:37

Στέργιος Δελιαλής: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά έναν σπουδαίο designer

Τίμος Φακαλής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο σπουδαίος designer Στέργιος Δελιαλής. Ο Στέργιος Δελιαλής υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες designer και ήταν παράλληλα συλλέκτης, έχοντας διαγράψει μια μεγάλη, δημιουργική διαδρομή. Για περισσότερα από 57 χρόνια σχεδίασε ασταμάτητα, έφτιαχνες χώρους, κατασκευές, δημιουργούσε. Μεταξύ άλλων ήταν δημιουργός του artwork για το Περιβόλι του Τρελλού του Διονύση Σαββόπουλου. 
Υπήρξε ο άνθρωπος που είχε ως όνειρο να δημιουργηθεί Μουσείο Design στη Θεσσαλονίκη, μια προσπάθεια που είχε μάλιστα καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ από τον Κώστα Καμπούρογλου υπό τον τίτλο «Πώς να κλέψετε μία καρέκλα».

Τη δεκαετία του ’90, υπήρχαν στον κόσμο λιγότερα από δέκα μουσεία αποκλειστικά αφιερωμένα στο design. Ένα από αυτά, ήταν το Μουσείο Design Θεσσαλονίκης, που λειτούργησε από το 1993 μέχρι το 1998, στο χώρο ενός εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Ιδρυτής και ψυχή του μουσείου ήταν ο Στέργιος Δελιαλής, πρωτοπόρος γραφίστας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και ιδιοκτήτης μίας τεράστιας προσωπικής συλλογής από αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού. 
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του μουσείου, εκθέσεις διεθνούς κύρους με καταιγιστικό ρυθμό και μια ομάδα εθελοντών που δούλευε ασταμάτητα, μπόλιασαν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης με πολύ design και έθεσαν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο και μονιμότερο.
Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το Μουσείο Design στο μεγαλεπήβολο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και υπογράφηκε σύμβαση στέγασης και χρημοατοδότησής του. 
Ο χώρος χτίστηκε, όμως η σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το μουσείο να μείνει χωρίς στέγη.
Η κηδεία του Στέργιου Δελιαλή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 17.00 στον Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου.

ΘεσσαλονίκηντιζάινερΣτέργιος Δελιαλής