Πολιτισμός|31.12.2023 15:22

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Σε εορταστικούς ρυθμούς οι μεγάλες πόλεις της χώρας πριν το 2024 - Οι εκδηλώσεις για το νέο έτος

Newsroom

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται το 2024 με αισιοδοξία και χαρά, προσκαλώντας μας σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη μουσική, χορό και λάμψη. Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, η Πλατεία Συντάγματος μεταμορφώνεται και φέτος στο ιδανικότερο σκηνικό υποδοχής του νέου έτους, καθώς θα φιλοξενήσει δύο ξεχωριστές συναυλίες με πρωταγωνιστές τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Μαρίνα Σάττι, και καλεσμένους όλους και όλες.

Στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Πλατείας Συντάγματος που θα ξεκινήσει στις 10 μ.μ. με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, οικοδεσπότες θα είναι η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος. Το αγαπημένο τηλεοπτικό δίδυμο του "Στούντιο 4" της ΕΡΤ1 θα υποδεχθεί στη σκηνή τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα θα δώσει το σύνθημα για την παραδοσιακή αντίστροφη μέτρηση της αλλαγής του χρόνου, όπου πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον αττικό ουρανό καλωσορίζοντας με λάμψη το 2024.

"Καθώς υποδεχόμαστε το 2024, ανοίγουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο για την Αθήνα" δήλωσε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. "Με αισιοδοξία και αλληλεγγύη, ξεκινάμε τη δημιουργία μιας πιο πράσινης, φιλικής και ανθρώπινης Αθήνας, μιας πόλης που ενώνει και εμπνέει, και που θα αφήσει μια θετική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές."

Από την εορταστική βραδιά που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για την υποδοχή του 2024 δεν θα λείπει κανείς, καθώς όσοι και όσες δεν καταφέρουν να βρεθούν στο Σύνταγμα θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν μέσω της ΕΡΤ1 που θα μεταδώσει από τις 22.55 ζωντανά το σύνολο του σόου των καλλιτεχνών. Η Σοφία Ρομπόλη θα βρίσκεται εκεί αναλαμβάνοντας την παράλληλη απόδοση της εκδήλωσης της υποδοχής του 2024 στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Παράλληλα, από τις 11 μ.μ., και αυτήν την Πρωτοχρονιά η Βαρβάκειος Αγορά μετατρέπεται στο απόλυτο πρωτοχρονιάτικο dance floor. Ο Δήμος Αθηναίων και οι Street Outdoors μας προσκαλούν στο μεγαλύτερο και πιο ιδιαίτερο ΝΥΕ party της πόλης, όπου καταξιωμένοι DJ και παραγωγοί αναλαμβάνουν τα decks και μοιράζουν upbeat μουσική για χορό ως το πρωί.

Σε εορταστικούς ρυθμούς η Θεσσαλονίκη

Οι τελευταίες ώρες του 2023 βρίσκουν τη Θεσσαλονίκη να κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς. Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα τροφίμων με ουρές στα ταμεία, καφετέριες γεμάτες μέσα και έξω, μουσικοί του δρόμου και παιδιά που λένε τα κάλαντα, άλλοι που διασκεδάζουν από νωρίς στήνοντας χορό στα πάρτι που έχουν στήσει τα περισσότερα μπαράκια, είναι οι εικόνες που θα δει κάποιος στη βόλτα του στην πόλη.

Το σκηνικό του καιρού, με τις συχνές εμφανίσεις του ήλιου στον συννεφιασμένο ουρανό, δεν θυμίζει περίοδο Χριστουγέννων, αλλά εύκολα μπορεί να το κατανοήσει κανείς από την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε γειτονιά και κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Παρέες παιδιών με Χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ, τρίγωνα στα χέρια και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα όργανα, μπαίνουν σε σπίτια και καταστήματα, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Κυρίου. Κόσμος στους δρόμους προσπαθεί να ολοκληρώσει τις τελευταίες αγορές για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς και άλλοι κρατούν σακούλες από εμπορικά καταστήματα και δώρα σε εορταστικές συσκευασίες.

Γονείς παρασύρονται από τα παιδιά τους στα Χριστουγεννιάτικα χωριά, τα οποία επιπλέον αποτελούν την πρώτη επιλογή τουριστών και επισκεπτών. Εκεί συναντούν τον Άγιο Βασίλη, δοκιμάζουν λιχουδιές και φωτογραφίζονται στο απολύτως εορταστικό περιβάλλον.

Πολλοί κάθονται να ξεκουραστούν σε κάποιο από τα καφέ της πόλης, που στην πλειοψηφία τους είναι γεμάτα. Άλλοι στέκονται πάνω από ψησταριές που έστησαν μαγαζιά εστίασης ή …μερακλήδες που δεν θέλησαν να χάσουν την ευκαιρία και γεύονται τα μεζεδάκια που βγαίνουν από τα κάρβουνα.

Οι πιο …βιαστικοί ή όσοι θέλουν να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου με περισσότερες από μία παρέες, προετοιμάζονται για το …απογευματινό ρεβεγιόν, που παραδοσιακά στήνουν πολλά καφέ – μπαρ, φιλοξενώντας dj’s ή ακόμα και ολιγομελείς ορχήστρες.

Κρασί, ποτά και πιατέλες με ορεκτικά παίρνουν τη θέση τους σε κάθε τραπέζι ή σταντ, ενώ σύντομα οι περισσότεροι σηκώνονται από τις καρέκλες τους για να χορέψουν στους ρυθμούς της μουσικής.

Οι πιο μοναχικοί θα επιλέξουν να δουν τις ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους που έμειναν ανοιχτοί σήμερα έχοντας μόνο μεσημβρινές και απογευματινές προβολές.

Όπως κι αν επιλέξει να γιορτάσει κάποιος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το βράδυ το έντονο εορταστικό κλίμα αναμένεται να κοπάσει για λίγες ώρες. Οι παρέες θα διαλυθούν, πολλά καταστήματα εστίασης θα κλείσουν και όλοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους ή όπου αλλού έχουν κανονίσει, για να παραστούν στο επίσημο ρεβεγιόν υποδοχής του 2024. Το ραντεβού τους θα ανανεωθεί μετά τα πρώτα λεπτά του νέου έτους, όταν δώσουν το σύνθημα τα πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν το νυχτερινό ουρανό της πόλης.

φαναράκια θα γεμίσει ο ουρανός της Θεσσαλονίκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου. «Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι και την αλλαγή του χρόνου, σας περιμένουμε στην πλατεία Αριστοτέλους, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, για να γεμίσουμε με φαναράκια τον ουρανό της πόλης, την πιο ατμοσφαιρική βραδιά του χρόνου που είναι η νύχτα των ευχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Μουσικά shows, χριστουγεννιάτικα happenings καθώς και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής για παιδιά, θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, με ελεύθερη συμμετοχή.

δήμος ΑθηναίωνΘεσσαλονίκηειδήσεις τώραεκδηλώσειςΠαραμονή Πρωτοχρονιάς