Πολιτισμός|01.03.2024 07:18

Σικελία: Άτλαντας 8 μέτρων αναστηλώθηκε στον μεγαλύτερο ελληνικό ναό του Δία

Newsroom

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα που βρισκόταν θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια ανακατασκευάστηκε για να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους ελληνικούς ναούς του Αγκριτζέντο στη Σικελία, μετά από ένα 20ετές έργο έρευνας και αποκατάστασης.

Το εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό αξιοθέατο

Το άγαλμα, ύψους 8 μέτρων και χρονολογούμενο από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα σχεδόν 38 που κοσμούσαν τον ναό του Δία, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε.

Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν το 1812 από τον Charles R Cockerell, έναν νεαρό Βρετανό αρχιτέκτονα που επισκέφθηκε το Αγριτζέντο για να μελετήσει τα ερείπια της αρχαίας πόλης Akragas, που ιδρύθηκε περίπου το 582 π.Χ.. Ο Cockerell ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνειδητοποίησε ότι ένα τεράστιο κομμάτι ψαμμίτη κοντά στον παλιό ναό του Δία δεν αποτελούσε τμήμα του αετώματος του ιερού, αλλά αντίθετα το κεφάλι ενός αγάλματος του Άτλαντα.

Ο Cockerell αναγνώρισε αργότερα και άλλα κομμάτια των αγαλμάτων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Άτλαντες βρίσκονταν στο εξωτερικό τμήμα του ναού του Δία, παγιωμένοι στην πράξη να στηρίζουν το ναό και να βοηθούν στη στήριξη ολόκληρου του θριγκού του ιερού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ επειδή δεν είχε ακόμη στέγη όταν ο Ακράγας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.?

Με την πάροδο του χρόνου ο ναός γκρεμίστηκε από σεισμούς και τον 18ο αιώνα εξορύχθηκε για να παρέχει οικοδομικά υλικά για το Αγκριτζέντο και το Πόρτο Εμπεδοκλέ.

Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε παίρνοντας όγκους ψαμμίτη και στοιβάζοντας κάθε κομμάτι σε ράφια που ήταν προσαρτημένα σε μια μεταλλική κατασκευή.

ειδήσεις τώραΣικελίαναόςΑρχαία Ελλάδαάγαλμα