Πολιτισμός|05.04.2019 14:09

Summer Nostos Festival: Αυτό είναι το πρόγραμμα της γιορτής

Χρήστος Ιερείδης

Ένα πυκνό πλέγμα πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνική έκφραση κάθε είδους ευρείας γκάμας που συνδυάζει το δοκιμασμένο με το φρέσκο και ανερχόμενο, νέες τάσεις και ρεύματα, συνθέτουν το φετινό Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του καλοκαιρινού πολιτιστικού θεσμού που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Χοντρικά ένα τάγμα- αν μπορούμε να μιλήσουμε με… στρατιωτικούς όρους- από περίπου 750 καλλιτέχνες, ξένους και Έλληνες, θα περάσουν σε διάστημα επτά ημερών (23-30 Ιουνίου) από τους χώρους του ΚΠΙΣΝ μέσα από μια πλατιά γκάμα παραγωγών, από τις πιο μέινστριμ έως τις πιο αντεργκράουντ, για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Για να πάρετε μια γεύση και να κάνετε εικόνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει απο Άλκηστι Πρωτοψάλτη και Γιώργο Μαργαρίτη, Μαρίνα Σάττι και Αντώνη Μαρτσάκη- Αντώνη Φωνιαδάκη και Μιχάλη Καλκάνη, μέχρι Νένε Τσέρι, Ρίτα Γουίλσον (του Τομ Χανκς, ντε), αλλά και Άντριου Μπέρντ, Μπράιαν Νίνο, Νακέην, Ακραμ Καν, σημαντικά χορωδιακά συγκροτήματα, παραγωγή λυρικού θεάτρου, ντιτζέι σετς και βεβαίως ένα πολυποίκιλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά και οικογένειες. Ειδικά στο τελευταίο η προσοχή και η φροντίδα είναι τουλάχιστον ισότιμη συγκριτικά με το υπόλοιπο πλέγμα εκδηλώσεων (με είσοδο ελεύθερη) καθώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν ότι στα πέντε χρόνια του θεσμού Summer Nostos Festival έχουν πάρει μέρος πάνω από 140.000 παιδιά στις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για εκείνα και τις οικογένειες τους.

Οι φανατικοί του δρομικού κινήματος γνωρίζουν καλά ότι έχουν «ραντεβού» στο ΚΠΙΣΝ, εκείνες τις ημέρες στην καρδιά του θερινού ηλιοστάσιου. Και δεν είναι άλλο από το SNF Run (με υπότιτλο «Τρέχοντας για το μέλλον») τον βραδινό αγώνα δρόμου (23/6) με τον φιλανθρωπικό- φέτος- χαρακτήρα , που διασχίζει σημαντικό κομμάτι της πόλης και κορυφώνεται με σόου πυροτεχνημάτων στην τελετή απονομής των μεταλλίων του αθλήματος.

Την καλοκαιρινή γιορτή απόλαυσης και ανεμελιάς με μουσική και εικαστικά (συνέδρια και εργαστήρια) ανοίγει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη (23/6 στο Ξέφωτο) στην πρώτη συνεργασία της με τον Οργανισμό, για να μοιραστεί με τον κόσμο την παράσταση της «Ταξιδεύοντας» με τραγούδια από χώρες του κόσμου, ερμηνευμένα στη γλώσσα τους (κινεζικά, ισπανικά, αρμένικα, σουαχίλι, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά).

Ακολουθούν διαδοχικά, ο πολυοργανίστας, τραγουδιστής, συνθέτης, Άντριου Μπέρντ, ο οποίος με τον τρόπο που σφυρίζει στα κομμάτια του, στις συναυλίες, δημιουργεί αυτόνομες ισχυρές αφηγήσεις, η Νένε Τσέρι, από τις κυρίαρχες δυνάμεις της βρετανικής ποπ των 90’ς, θα παρουσιάσει (25/6)το πέμπτο άλμπουμ της καριέρας της «Broken Politics» και στο καπάκι ο Γιώργο Μαργαρίτης θα μοιραστεί (26/6), για την ακρίβεια θα θυμίσει «ένα ρεπερτόριο που έμαθα στην αρχή της καριέρας μου», όπως είπε ο ίδιος.

Η απόσταση Τρίκαλα - Μινεσότα καλύπτεται μέσα σε λίγες ώρες, μετά τον Τρικαλινό λαϊκό ερμηνευτή, θα εμφανιστούν το επόμενο βράδυ οι Low, με την εσωτερική δύναμη και  να έντονο, επιδραστικό χνάρι στην ιντι ροκ, γενικώς.

Στα μουσικά μεταξύ άλλων σημειώστε τους Balthazar, τον δυναμικά ανερχόμενο νοτιοαφρικανό Νακέην, την πολυπληθή Yale Alumni Chorus, ένα χορωδιακό σώμα 125 μελών που συμπράττουν με την ορχήστρα Academia Αθηνών και την El Sistema Greece,ανεβάζοντας τον αριθμό του χορωδιακού συνόλου στα 252 άτομα, τη λυρική παράσταση «Her Mind’s I » του Αλέξανδρου Τσολάκη και τους Authentically Plastic, Catu Diosis, Slikback, Duke kai CZO, από τους πλέον επιδραστικούς ντιζέι της Ουγκάντα, της Τανζανίας και της Κένυας στο πλαίσιο συνεργασίας με το Nyege Nyege Festival.

Στο εικαστικό σκέλος κρατήστε το Tape Art Crew που θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο έργο Τέχνης στο Summer Nostos Festival με την συμμετοχή όλων των επισκεπτών, χωρίς όριο ή αποκλεισμό και την πολυσυμμετοχική Artworks, ένα σύνολο εγκαταστάσεων από έργα ζωγραφικής, γλυπτά, έργα ήχου, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, video art συνολικά 60 καλλιτεχνών. Στις δράσεις για παιδιά (και οικογένεια) θα δώσει το «παρών» ο εμπνευστής και δημιουργός του περίφημου κύβου Ρούμπικ, ο Έρνο Ρούμπικ (στην ενότητα Nostos Univesity) και τη θεατρική παράσταση «Οι δραπέτες της σκακιέρας» το ονειρόδραμα σκηνοθετημένο από τη Ζωή Χατζηαντωνίου και μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, βασισμένη στο ομότιτλο αλληγορικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά για την αγάπη αλλά και την πεισματική αντίσταση στην καταπίεση και τον αέναο αγώνα για ελευθερία. Από υπαίθριες δραστηριότητες για παιδιά έχει το πρόγραμμα ότι μπορεί να φανταστείτε.

info
Summer Nostos Festival 2019, 23- 30 Ιουνίου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λ. Συγγρού 364, τηλ. 2168091000, www.snf.org)

πρόγραμμαSummer Nostos Festival