Πολιτισμός|09.04.2019 20:34

Το υπουργείο Πολιτισμού ρίχνει το γάντι στους αρχαιοφύλακες

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση προχώρησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντώντας στην Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) για την εξαγγελθείσα τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, μεθαύριο, Παρασκευή (8.00-11.00 π.μ.) κάνοντας λόγο για «επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΕΥΦΑ να κατασκευάσει ατζέντα με ανύπαρκτα θέματα, ώστε να δικαιολογήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες συμπίπτουν για μια ακόμη χρονιά με την έναρξη της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας». Και όχι μόνον αυτό. Ουσιαστικά κατηγορεί την Ένωση των αρχαιοφυλάκων ότι με την στάση εργασίας «εξυπηρετεί επιλογές άλλων, οι οποίοι αποβλέπουν -και το έχουν ρητά δηλώσει- στην ανάθεση της φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον ιδιωτικό τομέα».

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ χαρακτηρίζει επιπλέον «έωλα» τα αιτήματα της ΠΕΥΦΑ, επιμένοντας ότι τα περισσότερα από αυτά-είναι γνωστό ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αυτό π.χ. συμβαίνει με την πρόσληψη 200 αρχαιοφυλάκων στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ: Το ΥΠΠΟΑ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των σχετικών πινάκων από το ΑΣΕΠ και ότι η πρόσληψή τους είναι θέμα χρόνου. Στο αίτημα για επιπλέον προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων το ΥΠΠΟΑ απαντά ότι έχει ήδη ζητήσει για το 2020 την πρόσληψη 300 μονίμων αρχαιοφυλάκων, 70 νυχτοφυλάκων και 87 εργαζομένων στην καθαριότητα. Στο αίτημα σχετικά με τον καθορισμό αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό αρχιφυλάκων και υπευθύνων γραφείων φύλαξης.

Το ΥΠΠΟΑ απαντάει ότι «παρά το γεγονός ότι ανάλογη ευαισθησία της ΠΕΥΦΑ δεν υπήρχε επί προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν οι αλλαγές υπουργών συνοδεύονταν από αυθαίρετες αλλαγές δεκάδων αρχιφυλάκων εν μία νυκτί», έχει ήδη καταθέσει στη Γραμματεία της Κυβέρνησης σχετική ρύθμιση για αξιοκρατικές επιλογές, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων το αμέσως επόμενο διάστημα. Ως προς το αίτημα των αρχαιοφυλάκων για τον υπολογισμό της 6ης ημέρας εργασίας για τη συνταξιοδότηση, το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι είναι «πολύπλοκο θέμα που αφορά και άλλους κλάδους εργαζομένων με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, στο οποίο εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία, όπως Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και συμπαρασύρει θέματα ενιαίου μισθολογίου και τρόπου υπολογισμού της πληρωμής της επιπλέον απασχόλησης».

Όσον αφορά στον φορέα πληρωμής των εξαιρεσίμων και των ημερών πέραν του πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων, το ΥΠΠΟΑ απαντά ότι «προκαλεί απορίες το γεγονός ότι η ΠΕΥΦΑ επιμένει από άλλον φορέα να πληρώνονται οι μισθοί και από άλλον η επιπλέον εργασία των αρχαιοφυλάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο παράλληλοι διοικητικο-οικονομικοί μηχανισμοί με το ίδιο αντικείμενο, ένας στο ΥΠΠΟΑ και ένας στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ)». Επίσης, αναφέρει ότι δεν ευσταθεί ως λόγος απεργιακής κινητοποίησης το από πού θα πληρώνεται η επιπλέον εργασία από τη στιγμή που το Υπουργείο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους στην ώρα τους.

υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού