Πολιτισμός|08.11.2018 16:16

Οι επιστολές του Αϊνστάιν για την απελευθέρωση των Ελλήνων εξόριστων

Newsroom

Στις 26 Ιουλίου 1929, η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου ψήφισε το νόμο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», που έμεινε στην Ιστορία ως «Ιδιώνυμο». Ο νόμος αυτός στρεφόταν κατά κύριο λόγο ενάντια στο ΚΚΕ και τη δράση του, αλλά απαγόρευε, επίσης, τη δράση σειράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, που καθοδηγούνταν από την αρχή της ταξικής πάλης. 

Μετά την ψήφιση του «ιδιώνυμου» εντάθηκαν οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι εκτοπίσεις, οι ξυλοδαρμοί και οι τραυματισμοί, ακόμα και οι δολοφονίες αγωνιστών. Τα νησιά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήθος κρατουμένων ήταν τα νησιά Μακρόνησος, Γυάρος, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη και Ικαρία. 

Ανάμεσα στους εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές, ήταν και ο Θέμος Κορνάρος. Το 1936, ο κρητικός λογοτέχνης, που ξεχώρισε για το έργο και τη δράση του, εκτοπίστηκε στη Φολέγανδρο, αργότερα βαριά άρρωστος στην Ακροναυπλία, μετά στο Χαϊδάρι, στα μπουντρούμια του Μεσολογγίου και τέλος στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη. Συγκέντρωσε 21 ολόκληρα χρόνια εξορίας, μοναδικά παράσημα μιας σπάνιας ζωής αγώνων.

Άγνωστό, όμως, παραμένει το γεγονός πως ο Κορνάρος διατηρούσε αλληλογραφία με την κορυφαία μορφή της επιστήμης του 20ου αι., τον νομπελίστα Άλμπερτ Αϊνστάιν. Στις ατέλειωτες ώρες της εξορίας, ο Κορνάρος, όπως και ο Ρίτσος, έστελναν επιστολές διαμαρτυρίας στο διεθνή τύπο και σε προσωπικότητες της εποχής εκείνης. Κατηγορούσαν την κυβέρνηση της Ελλάδας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον εκτοπισμό των πολιτικών της αντιπάλων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια σε αυτά.

Το Cretalive.gr παρουσίασε σήμερα την αλληλογραφία του Αλμπέρ Αϊνστάιν και των κορυφαίων διανοούμενων του κόσμου την περίοδο 1950-1954 για την απελευθέρωση του Έλληνα συγγραφέα Θέμου Κορνάρου και των συγκρατουμένων του, στα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων στα ελληνικά ξερονήσια.

Οι επιστολές αυτές που φυλάσσονται στα «Αρχεία Αϊνστάιν» στο διάσημο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (The Hebrew University, Jerusalem), αποτελούν ένα κορυφαίο ιστορικό ντοκουμέντο που φωτίζει περισσότερο μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας. 

Η επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς το Θέμο Κορνάρο στις 10 Ιανουαρίου 1953, στο στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων του Άη Στράτη

Θέμος ΚορνάροςεπιστολέςΆλμπερτ Αϊνστάιν