Πολιτισμός|04.05.2019 15:30

Θεσσαλονίκη: Εικαστικό πανόραμα της μεταπολεμικής τέχνης από την Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ (pics)

Newsroom

Έργα 19 σπουδαίων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων πίνακες του Πεντζίκη, του Σαχίνη, του Τσίζεκ, του Παπανάκου και του Μαυρομάτη παρουσιάζονται στο πλαίσιο του τρίτου μέρους μιας σειράς εκθέσεων με τον τίτλο «Όμοιος-Έτερος: Πορείες ΙΙΙ» από την Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ στην Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 11 Μαΐου. 

Πρόκειται για ένα εικαστικό πανόραμα της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα μέσα από ένα παλίμψηστο εικόνων και προβληματισμών, παρακολουθώντας προσεκτικά διαφορετικά εικαστικά ρεύματα που διακλαδώνονται μέσα σε ένα ρευστό τοπίο. Σε συνέχεια του πρώτου και του δεύτερου μέρους που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, το επόμενο αυτό κεφάλαιο, μας συστήνει καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη από την δεκαετία του '40 μέχρι και σήμερα. 

Οι εκθέσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας πάνω στη μεθοδολογία και το ύφος του εκάστοτε καλλιτέχνη και πως αυτός εξελίχθηκε και μεταλλάχτηκε, πολλές φορές ριζικά, μέσα σε μια πορεία χρόνων. Πρωτόλειοι προβληματισμοί που μορφοποιήθηκαν σε μοτίβα και εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε έργα που τα χωρίζουν ολόκληρες εποχές, αλλαγές στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι αλλά και η ίδια η προσωπική εξέλιξη του καλλιτέχνη και οι μεταβάσεις του.

Στις Πορείες ΙΙΙ παρουσιάζονται έργα των: Βασιλειάδη, Βενετούλια, Βούρου, Γεωργίου, Ζήκα, Ζογλοπίτη, Λαχά, Μαβίδη, Μαυρομάτη, Νάτση, Παπανάκου, Παπασπύρου, Παραλή, Πεντζίκη, Σαχίνη, Σκούλου, Τζοβανάκι, Τσεντεμαΐδη, Τσίζεκ
Λόγω της έκτασης του εγχειρήματος και του αριθμού των καλλιτεχνών που θα παρουσιαστούν, την έκθεση αυτή θα ακολουθήσει άλλη μία το Φθινόπωρο του 2019.

Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ βρίσκεται στην οδό Καρόλου Ντηλ & Λεωφ. Νίκης 17 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

γκαλερί Ειρμός