Πολιτισμός|08.05.2019 15:25

Μυρσίνη Ζορμπά στο ethnos.gr: Η εκλογή Πενταρόφσκι θα φέρει πολιτιστικές συνεργασίες

Τίμος Φακαλής

Την εκτίμηση ότι η εκλογή του νέου προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία την περασμένη Κυριακή Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, θα βοηθήσει ώστε να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα οι πολιτιστικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να προωθηθούν οι αλλαγές στην γειτονική χώρα τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο περιθώριο της πρώτης «Συνάντησης Πολιτισμού» υπουργών, υφυπουργών και διευθυντών πολιτιστικών οργανισμών τεσσάρων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (8/5). 

«Εκτιμώ ότι ο Στέβο Πενταρόφσκι θα βοηθήσει τη γειτονική χώρα και τα πράγματα θα τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα» είπε στο ethnos.gr η κ. Ζορμπά. 

Μέχρι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμες οι πρώτες συμπαραγωγές πολιτιστικών φορέων και οργανισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για χρηματοδότηση τόνισε η κ. Ζορμπά κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων βαλκανικών χωρών. Από την συνέντευξη απουσίαζε ο υπουργός πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα καθώς και της Βουλγαρίας. 

Το απόγευμα της Τετάρτης εκπρόσωποι των υπουργείων πολιτισμού της Ελλάδας, της Σερβίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη με στόχο την δημιουργία ενός μοντέλου οργάνωσης, ανάπτυξης αλλά και συνεργασίας όλων των πολιτιστικών φορέων της Νοτιοανοτολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, η Διακήρυξη θα υπογραμμίζει τη σημασία των Πολιτιστικών Οργανισμών και των Μουσείων, δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό του πολιτισμού και των τεχνών με τις ψηφιακές τεχνολογίες, ένα νέο δυναμικό τομέα ανάπτυξης και απασχόλησης. 

Σημαντικό επίσης στοιχείο της Διακήρυξης θα είναι η οικοδόμηση συνεργειών και πολιτιστικών ανταλλαγών με προτεραιότητα α) στα προγράμματα διαμονής καλλιτεχνών (residency), ανταλλαγής καλλιτεχνικών ιδεών, εκθέσεων, καθώς και β) στην ανάπτυξη συμπαραγωγών στις τέχνες, τα μουσεία και τα φεστιβάλ, με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών που θα προσβλέπουν στη βιωσιμότητά και την εξωστρέφεια με ευρύτερη διάχυση και επιρροή.

Τέλος, η Διακήρυξη των Υπουργών και Υφυπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης θα περιλαμβάνει τη σύσταση  «Επιτροπής Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων», στην οποία θα συμμετέχουν οι Διευθυντές των συμβαλλόμενων μερών με ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και εκπροσώπων άλλων χωρών. Αντικείμενο εργασίας της Επιτροπής θα είναι η εφαρμογή της Διακήρυξης που θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη και, βάσει αυτής, η παρουσίαση δέσμης προτάσεων προς τους Υπουργούς Πολιτισμού έως το Σεπτέμβριο του 2019, ώστε να γίνει πράξη ο κοινός στόχος: οι «Πολιτισμικές Συνέργειες» για τη δημιουργία καλλιτεχνικών και δημιουργικών δικτύων ανταλλαγών και συμπαραγωγών μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Όλοι οι καλοί σε αυτήν την πρωτοβουλία. Αρκεί να προσέξουμε λίγο την αρχιτεκτονική του εγχειρήματος για να μην τα χαλάσουμε εκεί πέρα» είπε μεταξύ άλλων η κ. Ζορμπά και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στον πλούτο της περιοχής και στη δουλειά που έχουν κάνει οι πολιτιστικοί οργανισμοί.. Η συγκεκριμένη συνεργασία βασίζεται σε μια δομημένη αρχιτεκτονική και δεν είναι μια γενική που εξαντλείται σε διακηρύξεις». 

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  του Μαυροβουνίου Αλεξάντερ Νταΐκοβιτς τόνισε ότι αν και δεν εκπροσωπεί μία μεγάλη χώρα το Μαυροβούνιο είναι ειλικρινής εταίρος σε αυτήν τη συνεργασία.

Να βρεθεί η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αναπτυχθούν οι συνεργασίες όλων των πολιτιστικών τομέων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης-λόγω και της εγγύτητάς τους- κάλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας Μιχάι Γκέργκε. 

Συνεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό και στις δημιουργικές βιομηχανίες ζήτησε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Βαλμπόνα Σουγιάκου. Έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας μεταξύ μας και πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούμε. τόνισε ο βοηθός υπουργού Πολιτισμού της Σερβίας Ντέγιαν Μασλίκοβιτς.