Πολιτισμός|09.05.2019 19:47

Παράλληλες Οπτικές: Εκθεση με έργα των Λάππα και Λίτη

Γιώργος Βαϊλάκης

Συνοδοιπόροι στη ζωή, γλύπτες, δάσκαλοι και αέναοι μαθητές, ο Γιώργος Λάππας και η Αφροδίτη Λίτη, «συναντώνται» ξανά, περίπου τρία χρόνια μετά την απώλεια του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση.

Οι δύο γλύπτες συγκλίνουν ως προς την αφετηρία, καθώς και οι δύο ορμώνται από τη φύση, αλλά αποκλίνουν ως προς την έκφραση: Και αυτό γιατί, ο Λάππας επικεντρώνεται στον άνθρωπο και η Λίτη στα έμβια όντα του περιβάλλοντος. Ολα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» τα οποία σε συνεργασία με την γκαλερί CITRONNE παρουσιάζουν -έως τις 16 Μαΐου- την έκθεση «Γιώργος Λάππας - Αφροδίτη Λίτη, Παράλληλες Οπτικές».

Σε αυτήν παρουσιάζονται δύο ομάδες έργων του Γιώργου Λάππα, έργα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έργα της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του. Η πρώτη κατηγορία (1979–1981) απαρτίζεται από έργα μικρών διαστάσεων, μπρούντζινα, με τα γλυπτά αυτά να εστιάζουν στη «φυσιογνωμία» κοντινών του ανθρώπων, φίλων ή μοντέλων, ενώ στα μεταγενέστερα έργα (2010-2015), το μοντέλο είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, για αυτοβιογραφικές, γλυπτικές απεικονίσεις, καθώς τα θέματά τους συναντώνται στο σύνολο του έργου του – όπως, για παράδειγμα, ο ταξιδιώτης και ο ισορροπιστής. Στις γλυπτικές της εικόνες και εγκαταστάσεις, η Αφροδίτη Λίτη ανατέμνει και αναπαράγει εικόνες από τη φύση, από τον περιβάλλοντα φυσικό κόσμο: Δέντρα, έντομα, φυτά, πουλιά, πεταλούδες, ακόμη και πρόσωπα αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν στη φύση ένα σχεδόν μεταφυσικό νόημα.

«Η συνύπαρξη του Γιώργη και εμού μέσω του γλυπτικού μας έργου σε έναν σχολικό χώρο, μου προξενεί μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, διότι γυρίζοντας πίσω στον χρόνο επαναφέρω στη μνήμη μου ότι στον συγκεκριμένο χώρο εκφράστηκαν οι πρώτες μας ανησυχίες για την τέχνη και ξεκίνησε η διάπλαση της καλλιτεχνικής μας συνείδησης», αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη.

Από την πλευρά της η επιμελήτρια της έκθεσης, Τατιάνα Σπινάρη–Πολλάλη, σημειώνει: «Ανθρωπο-γνωσία και Φυσιο-γνωσία συναντώνται στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει το μυστήριο και να υπερβεί το πεπερασμένο των αισθήσεων».

έκθεση