Πολιτισμός|15.05.2019 17:00

Εκθεση παγκόσμιας εμβέλειας: Αρχαιοελληνικοί θησαυροί ταξιδεύουν στις Η.Π.Α.

Γιώργος Βαϊλάκης

Είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις, παγκόσμιας εμβέλειας, με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και, πράγματι, η έκθεση «Treasures of Ancient Greece. Life, Myth and Heroes» που θα πραγματοποιηθεί στο Children’s Museum of Indianapolis από τις 15 Ιουνίου έως τις 5 Ιανουαρίου 2020, φιλοδοξεί να αναδείξει με μοναδικό τρόπο στο αμερικανικό κοινό -και κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειές τους- την πορεία και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσα από την παρουσίαση 150 αρχαιοτήτων.

Σε μια έκταση περίπου 800 τ.μ., η έκθεση -η οποία αποτελεί αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας του αμερικανικού μουσείου με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό πλούτο αρχαίων έργων από σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας.

Τα έργα αναπτύσσονται θεματικά σε δύο μεγάλες αλληλοσυμπληρούμενες ενότητες, που αφορούν στις εκφάνσεις του κλασικού πολιτισμού και στην παρουσίαση αρχετυπικών αρχαίων ελληνικών μύθων και του Δωδεκάθεου.

Eνα από τα πλέον εμβληματικά εκθέματα της έκθεσης είναι το σχεδόν ακέραιο άγαλμα της Αρτέμιδος, από τα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα στον τύπο της «Λαφρίας» ή «Κυνηγέτιδος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης, το οποίο βρέθηκε στην «βίλα της Μεσσήνης».

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αρχαιοτήτων, περιλαμβάνονται το άγαλμα του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το άγαλμα Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης.

Οσο για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης, δεν θα ανακαλύψουν μόνο τα εξαιρετικά έργα τέχνης και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μυθικούς ήρωες, όπως ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας και να ακολουθήσουν τους θεούς του Ολύμπου στις περιπέτειές τους.

Μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εφαρμογές θα μυηθούν στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα κατανοήσουν τη διαδικασία επιλογής δικαστών και της λειτουργίας των δικαστηρίων, θα συναγωνιστούν τους αρχαίους αθλητές στον αγώνα δρόμου και θα κατασκευάσουν έναν αρχαίο ελληνικό ναό.

έκθεσηΑρχαία Ελλάδα