Πολιτισμός|15.05.2019 18:54

Survivors του καρκίνου «κλείνουν το µάτι» στη ζωή µε φωτοδράσεις

Νίκος Μάστορας

Πώς αποδίδει κανείς σε µια φωτογραφία τον φόβο, τη χαρά, την ευγνωµοσύνη, την ελπίδα; Υπάρχει τρόπος η φωτογραφία να λειτουργήσει θεραπευτικά; Η Μαρίνα, 52 χρόνων σήµερα, ανακάλυψε τον τρόπο όταν νίκησε τον καρκίνο. Στον σύλλογο καρκινοπαθών όπου απευθύνθηκε γνώρισε την εικαστικό φωτογράφο ∆ήµητρα Ερµείδου, η οποία είχε επιστρέψει από την Αµερική όπου ζούσε και δίδασκε φωτογραφία και είχε επίσης νικήσει τον καρκίνο.

Η ∆ήµητρα Ερµείδου είχε µια δηµιουργική ιδέα: το σχέδιο «Eyes of Light: Εστιάζοντας στη ζωή», µέσω του οποίου θέλησε να βάλει την εµψυχωτική και θεραπευτική ενέργεια της καλλιτεχνικής δηµιουργίας στην υπηρεσία ανθρώπων που έχουν αντιµετωπίσει ή αντιµετωπίζουν τον καρκίνο. Η ιδέα γεννήθηκε πέρυσι, µε την ένταξη της ∆ήµητρας Ερµείδου στο πρόγραµµα υποτροφιών START – Create Cultural Change (σ.σ.: πρόγραµµα που υλοποιείται σε συνεργασία µε το Goethe-Institut Thessaloniki και την Οµοσπονδιακή Ενωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ιδρυµα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ιδρυµα Μποδοσάκη). Τα Εργαστήρια Βιωµατικής Φωτογραφίας για ανθρώπους µε εµπειρία καρκίνου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2019, σε συνεργασία µε τους φορείς καρκινοπαθών Αλµα Ζωής και ΚΕΦΙ.

«Τα πρόσωπα της ελπίδας»

Ετσι, η Μαρίνα και ακόµα 15 πραγµατικοί «survivors» του καρκίνου άρχισαν να ασχολούνται µε τη φωτογραφία. Μέσα από τις ειδικά σχεδιασµένες φωτογραφικές δράσεις βρήκαν τον τρόπο να δουν τη ζωή τους µε πιο θετική µατιά. Και, εντέλει, 15 επαγγελµατίες φωτογράφοι συναντήθηκαν µε τους νικητές της ζωής για να δηµιουργήσουν µια σειρά ξεχωριστών πορτρέτων: «Τα πρόσωπα της ελπίδας».

Στόχοι του εγχειρήµατος, λέει στο «Εθνος» η ∆ήµητρα Ερµείδου, ήταν να βελτιωθούν η συναισθηµατική ευηµερία και η ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών, να µπει φρένο στην αποµόνωση και σ τον στιγµατισµό των ατόµων που νοσούν και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό ως προς την αναγκαιότητα της πρόληψης: «Θέλουµε να δείξουµε ότι ο καρκίνος είναι µια ασθένεια ιάσιµη, δεν ντρεπόµαστε γι’ αυτήν. Και το πιο σηµαντικό: µπορεί να προληφθεί».

Η εµπειρία της Μαρίνας είναι ιδιαίτερα θετική: «Με βοήθησε σε στιγµές που ήταν δύσκολες για µένα. Οταν έχασα τη µητέρα µου, ενώ βρισκόµουν σε φάση θεραπείας του καρκίνου, φωτογράφισα το άγαλµα µιας κοιµωµένης που µου τη θύµιζε. Για να εκφράσω την ανεµελιά και τη χαρά της παιδικής µου ηλικίας, φωτογράφισα µια παιδική χαρά. Η διαδικασία µάς βοήθησε να εκφράσουµε αυτό που είχαµε µέσα µας» λέει.

Από τo ερχόµενo Σάββατο και µέχρι τις 24 Μαΐου οι φωτογραφικές δηµιουργίες των νικητών του καρκίνου και τα πορτρέτα τους παρουσιάζονται σε µια πρωτότυπη και διαφορετική έκθεση, στους παλιούς φούρνους της Τεχνόπολης του ∆ήµου Αθηναίων µε ελεύθερη είσοδο. Συµµετέχουν οι φωτογράφοι Λουκάς Βασιλικός, Θάλεια Γαλανοπούλου, Χάρης Κακαρούχας, Αθηνά Καζολέα, ∆ηµήτρης Κοιλαλούς, Μάρω Κουρή, Αλέξανδρος Λαµπροβασίλης, Τζίνα Μαραγκουδάκη, Γιώργος Μουτάφης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Αγγελος Μπαράι, Ορέστης Σεφέρογλου, Ολγα Τζίµου, Παύλος Φυσάκης, Παντελής Ζερβός.

καρκίνοςΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίωνέκθεση φωτογραφίας