Πολιτισμός|29.05.2019 15:31

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Ενας πανέμορφος Διόνυσος «κοιμόταν» στη Ρώμη

Γιώργος Βαϊλάκης

Ηταν για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης: χώρος θριαμβικών παρελάσεων, τόπος δημόσιων ομιλιών, εκλογών, αλλά και αγώνων μονομάχων και, φυσικά, ο χώρος των εμπορικών συνδιαλλαγών. Εδώ, μνημεία και αγάλματα τιμούσαν τους θεούς, καθώς και μερικά από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης. Η αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά αποτελείται σήμερα από ακατάστατα ερείπια αρχιτεκτονικών θραυσμάτων και σποραδικών αρχαιολογικών ανασκαφών, που εξακολουθούν να φέρνουν στο φως κομψοτεχνήματα από την αρχαιότητα.

Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από λίγες μέρες, όταν αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς μια μεγάλη σε μέγεθος κεφαλή του θεού Διόνυσου, ενώ συνέχιζαν τις ανασκαφές στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Για την ακρίβεια, οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν ανασκαφές γύρω από τα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους. Ωσπου, έκπληκτοι αντίκρισαν ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο πιστεύουν ότι απεικονίζει τον Διόνυσο και, ενδεχομένως, είναι κομμάτι ενός αγάλματος.

«Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Το κεφάλι ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό – κάτι που συνέβαινε συχνά, στα χρόνια του Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό και θηλυκό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο. Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης, Claudio Parisi Presicce, το κεφάλι χρονολογείται μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ. και όπως αναφέρει ο ίδιος: «Τα κενά μάτια, που πιθανώς ήταν γεμισμένα με γυαλί ή πολύτιμους λίθους, τοποθετούν χρονολογικά το κεφάλι στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιφάνεια δεν είναι εντελώς ορατή επειδή ακόμη δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά. Πιστεύουμε ότι ενδέχεται να υπάρχουν ίχνη του αρχικού χρώματος διατηρημένα στο στεφάνι γύρω από το μαλλιά».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Ρώμης Virginia Raggi σχολίασε: «Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα». Ο Διόνυσος ήταν γιος του Δία και της Σεμέλης, της θνητής κόρης του Κάδμου, ο οποίος ήταν ιδρυτής και βασιλιάς της Θήβας. Και, βέβαια, ήταν γνωστός ως ο θεός του κρασιού, του γλεντιού, της γονιμότητας, του θεάτρου και της θρησκευτικής έκστασης. Αρχικά, λατρευόταν από τους αρχαίους Ελληνες ως ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου για να ενσωματωθεί, στη συνέχεια, ως Βάκχος στο πάνθεον των Ρωμαϊκών θεών.

αρχαιολογική ανακάλυψηαρχαία Ρώμη