Πολιτισμός|01.06.2019 15:57

ΥΠΠΟΑ - Όλγα Κεφαλογιάννη: Διαξιφισµοί για τις προκηρύξεις θέσεων

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Προεκλογικές φωτιές άναψε η προχθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού της δηµοσίευσης στο Φύλλο της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως των προκηρύξεων των διαγωνισµών για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Ελληνικού Φεστιβάλ (Τεύχος ΑΣΕΠ ΦΕΚ 21/ 29.05.2019) και του Εθνικού Θεάτρου (Τεύχος ΑΣΕΠ ΦΕΚ 20/29.05.2019).

Αν και δεν πρόκειται για όψιµη απόφαση της υπουργού Μυρσίνης Ζορµπά, αντίθετα η πρόθεσή της για επιλογές των καλλιτεχνικών διευθυντών µέσω διαγωνισµών και όχι απευθείας υπουργικής ανάθεσης ήταν ένα από τα πρώτα πράγµατα που είχε εξαγγείλει όταν ανέλαβε το ΥΠΠΟΑ και δροµολογήσει άµεσα, η Νέα Δηµοκρατία που δεν είχε αντιδράσει τότε, αντιδρά διά της τοµεάρχου Πολιτισµού και Αθλητισµού, Όλγας Κεφαλογιάννη, τώρα. Και µάλιστα µε αξιοσηµείωτη δριµύτητα: «Με πρωτοφανή έπαρση και αλαζονεία, το υπουργείο Πολιτισµού αποδοµεί συστηµατικά τα περισσότερα ΔΣ των εποπτευόµενων φορέων» ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Κεφαλογιάννη προχθές το βράδυ. Και πρόσθετε: «Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόµαστε σε προεκλογική περίοδο, εξακολουθεί να ναρκοθετεί τον τοµέα του Πολιτισµού, επαναλαµβάνοντας το φιάσκο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (…) Ο τρόπος και ο χρόνος που γίνεται αυτή η ενέργεια είναι άκαιρος, ύποπτος και κατακριτέος.

Η προκήρυξη συνιστά ακόµα µία επιζήµια πρωτοβουλία. Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού θα αφήσει πίσω της συντρίµµια. Και στον Πολιτισµό, αξίζουµε καλύτερα». Η κ. Κεφαλογιάννη δεν διευκρίνιζε βέβαια γιατί η προκήρυξη συνιστά «επιζήµια πρωτοβουλία» όταν µάλιστα χρόνια τώρα αίτηµα της πλειονότητας του καλλιτεχνικού χώρου είναι η εξεύρεση µιας λύσης επιλογής των προσώπων που τίθενται επικεφαλής των φορέων µε τρόπο πιο δηµοκρατικό απ’ αυτόν που συνιστά η ενός υπουργού αρχή.

Ανακοίνωση

Στην κ. Κεφαλογιάννη ωστόσο απάντησε χθες το υπουργείο Πολιτισµού µε ανακοίνωσή του, επισηµαίνοντας µεταξύ άλλων ότι: «Επί χρόνια, οι χωρίς διαδικασίες διορισµοί καλλιτεχνικών διευθυντών, συχνά κατά περίπτωση φίλων και πολιτικά προσκείµενων, αποτελούσαν για τις κυβερνήσεις της ΝΔ συστηµατική πρακτική και το αποκορύφωµα έπαρσης, αλαζονείας, αδιαφάνειας και περιφρόνησης κάθε έννοιας αξιοκρατίας. Το γνωρίζει καλά ο καλλιτεχνικός κόσµος, που αντιλαµβάνεται τι σηµαίνει απαξίωση του καλλιτεχνικού χώρου, όπως γνωρίζει και ότι τηρήσαµε την υπόσχεσή µας ότι θα το ανατρέψουµε. Αλλά η κ. Κεφαλογιάννη επιτίθεται στις προκηρύξεις των θέσεων αγνοώντας επίσης το θεσµικό πλαίσιο που αφορά τις εκλογές, καθώς ακόµη και τη διαφορά Διοικητικού Συµβουλίου και καλλιτεχνικών διευθυντών ως οργάνων διοίκησης».

Το ΥΠΠΟΑ επιµένει ότι «οι προκηρύξεις είναι καθ’ όλα νόµιµες» κι αποδίδει στην τοµεάρχη της Ν∆ «απόπειρα δηµιουργίας εντυπώσεων προκειµένου η κ. Κεφαλογιάννη να κρύψει την καθαρή και προφανή προτίµησή της στους διορισµούς»

ΥΠΠΟΑΜυρσίνη ΖορμπάΌλγα Κεφαλογιάννη