Πολιτισμός|07.06.2019 16:51

Grand Prix Μαρία Κάλλας: Θύμα γραφειοκρατίας ή απροθυμίας;

Αναστασία Κουκά

Με μεγάλη απογοήτευση αλλά και αιχμές εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού, των υπηρεσιών του αλλά και της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum ανακοίνωσε πως ματαιώνεται ο 41ος Διεθνής Διαγωνισμός Grand Ptix Μαρία Κάλλας – Πιάνο που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος της ματαίωσης είναι η αδυναμία εκταμίευσης της απαραίτητης χρηματοδότησης η οποία είχε μεν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν απέσπασε ωστόσο, ποτέ, την απαραίτητη υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού.

Οι άνθρωποι του Athenaeum καταγγέλλουν πως παρά το γεγονός ότι ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά είχε κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ από τις αρχές του έτους, δεν έλαβε ποτέ καμία ειδοποίηση, ούτε καν αρνητική απάντηση ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με την κυρία Ζορμπά έπεσαν στο κενό.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την άλλη πλευρά απαντά πως ο φάκελος που εστάλη στην αρμόδια Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού δεν ήταν πλήρης με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η εισήγηση υπέρ της χρηματοδότησης η οποία είναι απαραίτητη. Στην απάντησή του μάλιστα το Υπουργείο αναφέρει πως, στις 30 Μαΐου, κοινοποίησε το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο τόσο στο Athenaeum όσο στο γραφείο της υπουργού.

Το Athenaeum ωστόσο δηλώνει πως ποτέ δεν έλαβε τη σχετική ειδοποίηση δημοσιεύοντας, παράλληλα, την τελευταία επιστολή του προς την κυρία Ζορμπά με ημερομηνία 8 Μαΐου 2019: «Μετά από επανειλημμένες και αποτυχημένες προσπάθειες να μιλήσουμε μαζί σας και μετά από τρείς επιστολές μας με την παράλληλη κατάθεση φακέλου με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (28/1/2019 αρ. πρ.824, 1/3/2019αρ. πρ. 2177, 6/4/2019 αρ.πρ.3861) ζητούμε απλά την οριστική σας απάντηση ώστε σχετικά έγκαιρα να απαντήσουμε σε όλους αυτούς τους νέους πιανίστες που έχουν δηλώσει συμμετοχή ή ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο 41ο Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας - Πιάνο (επισυνάπτουμε ένα μικρό δείγμα των σχετικών αιτήσεων). Σημειώνουμε ότι η επιχορήγηση για αυτό το διεθνές γεγονός της χώρας μας έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το μόνο που λείπει είναι η υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού».

«Δυστυχώς, όλο αυτό συνέβη επειδή είτε δεν υπήρχε βούληση για στήριξη είτε πέσαμε θύματα της γραφειοκρατίας ή συνέβησαν και τα δύο μαζί» δήλωσε απογοητευμένη στο ΄ΕΘΝΟΣ η Πρόεδρος του Athenaeum, Άννα Κουκουράκη και συμπλήρωσε με νόημα: «Είναι πραγματικά αδικαιολόγητο το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε εγκρίνει το ποσό της χρηματοδότησης από τον Δεκέμβριο του 2018 και τόσους μήνες μετά έχουμε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα». Η κυρία Κουκουράκη μάλιστα αποκάλυψε πως τον Γενάρη είχε επικοινωνήσει με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού, κ. Δόνο, ο οποίος μάλιστα την συνεχάρη για την πληρότητα του φακέλου που είχε αποστείλει το Athenaeum…!

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Grand Prix Μαρία Κάλλας πραγματοποιείται αδιάκοπα επί τέσσερις δεκαετίες και μέσα απ’ αυτόν έχουν αναδειχτεί πολλά μεγάλα μουσικά ταλέντα της πιανιστικής και της οπερατικής τέχνης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το ύψος του ποσού που απαιτείται για την διοργάνωσή του ανέρχεται σε περίπου 250.000 ευρώ. Οι μοναδικές χρονιές που δεν διεξήχθη ο διαγωνισμός ήταν το 2012 και το 2013, με πρωτοβουλία των ίδιων των διοργανωτών του οι οποίοι έκριναν πως δεν θα έπρεπε να ζητήσουν χρηματοδότηση λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς εικόνας της ελληνικής οικονομίας.

Μαρία ΚάλλαςAthenaeum41ος Διεθνής Διαγωνισμός