Πολιτισμός|10.06.2019 19:32

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θαύμασε τους σύγχρονους άποικους της Δήλου

Newsroom

Στα επίσημα εγκαίνια δύο εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, στη Δήλο και στη Μύκονο, έδωσε το παρών, το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Πρόκειται για την έκθεση σύγχρονης γλυπτικής, με τίτλο «SIGHT», του καταξιωμένου Βρετανού καλλιτέχνης Άντονι Γκόρμλι, στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «The Palace at 4 a.m.» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Διοργανωτές και των δύο εκθέσεων είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ. Εντυπωσιασμένος από τα ανθρωπόμορφα γλυπτά του Γκόρμλι, που αποτελούν, εδώ και λίγες εβδομάδες τους νέους «αποίκους» της Δήλου ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όλο αυτό το ταξίδι πάνω στο «σκάφος» της σύγχρονης τέχνης του Σερ του Άντονι Γκόρμλι, αποδεικνύει την ίδια διαχρονική αλήθεια: Η Δήλος, από το κέντρο των Κυκλάδων και την καρδιά του Αιγαίου, εξέπεμπε, εκπέμπει και θα εκπέμπει πάντοτε, ubri et obri, το απαστράπτων φως του Πνεύματος και της Ειρήνης. Εκείνο το φως, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει, στο διηνεκές, δημιουργός δύναμη Πολιτισμού».

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού δρ. Μαρία Βλαζάκη Ανδρεαδάκη υπογράμμισε με νόημα πως «η έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία είναι μια τακτική που στηρίζει και προωθεί το Υπουργείο καθώς με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και θεμελιώνεται αποτελεσματικότερα ο διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ το κοινό μπορεί έτσι και αναπτύσσει πολλαπλές και επάλληλες αναγνώσεις, τόσο των σύγχρονων όσο και των αρχαίων εκθεμάτων και μνημείων»,

Από την πλευρά του, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης εστίασε στην σημαντικότητα των συνεργειών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εμπέδωση μιας απόλυτα επιτυχημένης συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού φορέα στο πεδίο την πολιτισμικής κληρονομιάς, χωρίς προκαταλήψεις αλλά και χωρίς παραχωρήσεις, αποτελεί ένα ανεκτίμητο κέρδος».

Την ισχυρή αγάπη του αλλά και την βαθιά πίστη του στον πολιτισμό εξέφρασε ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Όταν συνομιλούν η σύγχρονη τέχνη με τον αρχαίο μας πολιτισμό, ίσως θα μάς δώσει αυτή τη δυνατότητα να ξεφύγουμε πιο γρήγορα από τα πολλά στερεότυπα ή μυθοπλασίες με τις οποίες λειτουργεί η κοινωνία μας. Κι αυτό είναι απαραίτητο για να είμαστε ανταγωνιστικοί στον σύγχρονο κόσμο».

έκθεσηΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΔήλοςΠροκόπης ΠαυλόπουλοςΜύκονοςΥΠΠΟΑ