Πολιτισμός|12.06.2019 17:04

Προκήρυξη για το «τιμόνι» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Γιώργος Βαϊλάκης

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή/διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. ΦΕΚ 24/ 07.06.2019), ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Όπως είχε δεσμευτεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν, όπως είχαν εξαρχής δρομολογηθεί.

Η σταθερή πολιτική απόφαση της κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά να μην προχωρήσει σε κανέναν διορισμό των επικεφαλής των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών αλλά να γίνονται προκηρύξεις διαγωνισμών, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα εκδημοκρατισμού, διαφάνειας, αξιοκρατίας και ανανέωσης της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη ανακοίνωση, η οποία έρχεται να δώσει -εκ των πραγμάτων- συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Μυρσίνης Ζορμπά και της Όλγας Κεφαλογιάννη, με τις δύο πολιτικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή την προ ημερών επιλογή καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού μέσω ανακοίνωσής της: «Και στην περίπτωση του νέου καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η κ. Μυρσίνη Ζορμπά έχει ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Το σύνολο των πεπραγμένων της θα κριθεί σύντομα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει και στον πολιτισμό με σχέδιο, διαφάνεια, νομιμότητα και λογοδοσία».

Η απάντηση από πλευράς της Μυρσίνης Ζορμπά ήταν έντονη: «Η αμετροέπεια και η κατασυκοφάντηση δεν είναι καλοί σύμβουλοι, όταν μάλιστα δεν αφορούν μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά εμπλέκουν πολιτιστικούς οργανισμούς και πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου που ουδεμία σχέση έχουν με τις εμμονές της κυρίας Κεφαλογιάννη. Γι’ αυτό της συστήνουμε να σκεφτεί έστω και τώρα υπεύθυνα και να απαντήσει στο πραγματικό ερώτημα που έχουμε θέσει με κάθε παρόμοια ευκαιρία που μας δίνει: διορισμοί ή προκηρύξεις στους πολιτιστικούς οργανισμούς, ρουσφετολογικές τοποθετήσεις ή διαγωνισμοί με διαφάνεια και αξιοκρατία, πολιτικοί φίλοι ή άξιοι καλλιτέχνες;».

Μόλις πριν από δέκα ημέρες σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε γνωστοποιηθεί η δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως των προκηρύξεων των διαγωνισμών για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου. Πάντως, η πρόθεσή της κυρίας Ζορμπά για επιλογές των καλλιτεχνικών διευθυντών µέσω διαγωνισμών και όχι με απευθείας υπουργική ανάθεση ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε εξαγγείλει όταν ανέλαβε το ΥΠΠΟΑ.

Οσο για τον αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε προηγηθεί για τη θέση του διευθυντή στο ΕΜΣΤ, είχε κηρυχθεί άγονος τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού είχαν απορριφθεί και οι… δώδεκα υποψηφιότητες! Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ανέθεσε καθήκοντα μεταβατικού διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη, με την αρωγή της ιστορικού τέχνης και αναπληρώτριας διευθύντριας του MOMus, Συραγώς Τσιάρα.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης