Πολιτισμός|13.06.2019 15:02

Μουσείο Ακρόπολης: Στο Ταµείο Αρχαιολογικών Πόρων το 30% των εσόδων

Newsroom

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφεται από την υπουργό Πολιτισµού Μυρσίνη Ζορµπά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Χουλιαράκη, µε την οποία προβλέπεται, για πρώτη φορά, η απόδοση ποσοστού 30% των εσόδων από τα εισιτήρια της περιόδου υψηλής επισκεψιµότητας (από 1ης Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου) του Μουσείου της Ακρόπολης στο υπουργείο Πολιτισµού µέσω του Ταµείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, µε σκοπό τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων του µουσείου και την ενίσχυση παρεµφερών δράσεων του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.

Η εκκαθάριση θα γίνεται κατά το πρώτο δεκαήµερο του Δεκεµβρίου κάθε χρονιάς, η απόδοση θα διενεργείται µε την έκδοση χρηµατικού εντάλµατος πληρωµής, το οποίο θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασµό του ΤΑΠΑ, που µετά την πληρωµή θα εκδίδει σχετικό γραµµάτιο είσπραξης, το οποίο θα αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονοµικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και στο Μουσείο Ακρόπολης. Η απόφαση έχει και αναδροµική ισχύ από την 1η Απριλίου του 2019.

Έως σήµερα το ΤΑΠΑ διαχειριζόταν 275 αρχαιολογικούς χώρους, µνηµεία και µουσεία του ΥΠΠΟΑ, αλλά σε αυτά δεν συµπεριλαµβανόταν το Μουσείο Ακρόπολης, καθώς µέχρι την κατάργηση του Οργανισµού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, τον περασµένο Μάρτιο, ήταν ξεχωριστό νοµικό πρόσωπο.

Για να έχει κάποιος ένα µέγεθος της επισκεψιµότητας του Μουσείου της Ακρόπολης, ας σηµειωθεί πως το 2017 είχε συνολικά κόψει 1,7 εκατοµµύρια εισιτήρια (5 εκατοµµύρια έσοδα), ενώ το περσινό δίµηνο Ιουλίου - Αυγούστου ο µέσος όρος επισκεπτών ήταν 6,5 χιλιάδες την ηµέρα.

Μουσείο Ακρόπολης