Πολιτισμός|21.06.2019 19:48

Αναβάλλονται οι διαγωνισµοί καλλιτεχνικών διευθυντών!

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Αν και την περασµένη Τετάρτη είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια η απόφαση για τη διεθνή δηµόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του διευθυντή/διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, µόλις προχθές το βράδυ στην επίσηµη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισµού αναρτήθηκε σειρά ανακοινώσεων για τη διακοπή των σχετικών διαδικασιών που αφορούν την πλήρωση των θέσεων των διευθυντών τόσο στο ΕΜΣΤ, όσο και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Θέατρο και στο Ελληνικό Φεστιβάλ και την επανέναρξή τους στην καλύτερη περίπτωση µετά την ορκωµοσία της νέας κυβέρνησης.

Οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος (για το Ωδείο, το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Φεστιβάλ) διακόπτονται µάλιστα από τις… 11 Ιουνίου (ηµεροµηνία δηµοσίευσης του π.δ. 56/2019 -ΦΕΚ 97/Α/11.6.2019- «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής») και καλώς εχόντων των πραγµάτων και νέου υπουργού θέλοντος θα συνεχιστούν µετά. Ως εκ τούτου επισηµαίνεται ότι η καταληκτική προθεσµία υποβολής των αιτήσεων συµµετοχής µετατίθεται, χωρίς να προσµετράται σε αυτή το ως άνω χρονικό διάστηµα της προεκλογικής περιόδου.

Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι είχαν καταθέσει αιτήσεις συµµετοχής µέχρι και τις 10 Ιουνίου, δεν υποχρεούνται σε υποβολή νέων αιτήσεων, ενώ όσες αιτήσεις κατατέθηκαν από την 11η Ιουνίου και µετά θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου µετά το πέρας της διακοπής της προθεσµίας. Αντιστοίχως για το ΕΜΣΤ η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι προθεσµίες υποβολής αιτήσεων συµµετοχής που είχαν ανακοινωθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και συνεχίζονται αµέσως µετά τη λήξη της αναστολής και µέχρι τη συµπλήρωση του κατά περίπτωση εναποµείναντος χρονικού διαστήµατος έως την εκπνοή τους».

Θητείες

Αυτό σηµαίνει βέβαια ότι ο νέος υπουργός Πολιτισµού θα πρέπει µέχρι τις 30 Αυγούστου που λήγουν οι παρατάσεις στις θητείες των διευθυντών σε Εθνικό Θέατρο και Φεστιβάλ να έχει αποφασίσει τι θα κάνει, να είναι σύµφωνος µε το µέτρο επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών διά δηµόσιας εθνικής ή διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος και ότι δεν θα προτιµήσει να καταφύγει στην προτέρα λύση των απευθείας διορισµών από τον ίδιο. Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση βέβαια θα πρέπει να υποστεί µε το «καληµέρα» και το κόστος µίας τέτοιας πολιτικής απόφασης οπισθοδρόµησης, µια που ένα µεγάλο µέρος του καλλιτεχνικού χώρου διάκειται θετικά στη διενέργεια διαγωνισµών για την πλήρωση των θέσεων καλλιτεχνικής διεύθυνσης στους εποπτευόµενους φορείς – αν και η κριτική τους αφορά στις προϋποθέσεις αυτών των διαγωνισµών, που ακολουθούσαν τη λογική του ΑΣΕΠ.

Κατά τα άλλα, να σηµειώσουµε ότι προχθές εγκρίθηκε από το Συµβούλιο Μουσείων αλλά υπό όρους η προσαρµογή της εγκεκριµένης µουσειολογικής και µουσειογραφικής µελέτης του ΕΜΣΤ.

υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού