Πολιτισμός|24.06.2019 16:23

Στο Ηρώδειο θα ηχήσει ο ήχος του σασπένς από τα φιλµ του Σπίλµπεργκ

Αναστασία Κουκά

Ανέκαθεν ο κινηµατογράφος και η µουσική βάδιζαν πλάι πλάι. Σηµαντικοί συνθέτες έχουν αναδειχθεί µέσα από τη µουσική που έγραψαν για τη µεγάλη οθόνη, ενώ, αντιστοίχως, πολλές ταινίες έχουν συνδυαστεί άρρηκτα µε πολύ επιτυχηµένες µουσικές και δηµοφιλή τραγούδια.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) επέλεξε να παρουσιάσει απόψε, στη µεγάλη συναυλία που δίνει στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, τις µελωδίες από τις ταινίες ενός από τους πλέον δηµοφιλείς κινηµατογραφικούς σκηνοθέτες: του Στίβεν Σπίλµπεργκ. Κορυφαίο όνοµα της βιοµηχανίας του παγκόσµιου σινεµά, ο Σπίλµπεργκ έχει βάλει τη σκηνοθετική υπογραφή του σε κάποιες από τις µεγαλύτερες κινηµατογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών. Ανάµεσά τους «Τα σαγόνια του καρχαρία», «Ε.Τ. ο εξωγήινος» και «Τζουράσικ Παρκ», που σηµείωσαν ρεκόρ εισιτηρίων. Σε αυτές, αλλά και σε όλες τις άλλες ταινίες του, ο Αµερικανός σκηνοθέτης έδωσε ιδιαίτερη έµφαση στη µουσική επιλέγοντας να συνεργαστεί µε ανθρώπους ικανούς να δηµιουργήσουν συνθέσεις, άλλοτε δυναµικές και άλλοτε ευαίσθητες, που συµµετέχουν ενεργά στην πλοκή του έργου.

Μια επιλογή από αυτές τις συνθέσεις θα παρουσιάσει απόψε η ΚΟΑ σε συνεργασία µε το European Film Philharmonic Institute και υπό τη µουσική διεύθυνση του Ινδονήσιου αρχιµουσικού Αντριάν Πραµπάβα.

Ανάµεσα στις συνθέσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραµµα είναι «Το θέµα του καρχαρία» του Τζον Γουίλιαµς από «Τα σαγόνια του καρχαρία», µελωδίες από τον διάσηµο κινηµατογραφικό ήρωα Ιντιάνα Τζόουνς του ίδιου συνθέτη, σουίτα του Αλαν Σιλβέστρι από την τριλογία «Επιστροφή στο µέλλον», το µουσικό θέµα του Ντον Ντέιβις «Σε πλεύση από τη νήσο Σόρνα» από το «Τζουράσικ Παρκ 3», «Το θέµα της Σαγιουρί» από τις «Αναµνήσεις µια γκέισας», καθώς και µουσικά θέµατα από τη «Λίστα του Σίντλερ» µε σολίστ στο βιολί τον εξάρχοντα της ΚΟΑ, ∆ηµήτρη Σέµση.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σκηνές και φωτογραφίες από τις ταινίες του δηµοφιλούς σκηνοθέτη µε στόχο να παρασυρθεί το κοινό, µέσω της µουσικής αλλά και της εικόνας, στον θαυµαστό κόσµο του! Τα εισιτήρια στοιχίζουν από 30 έως 75 ευρώ, στο άνω διάζωµα και σε θέσεις χωρίς αρίθµηση 20 ευρώ, για φοιτητές, νέους έως 25 ετών, άτοµα άνω των 65 ετών, ανέργους 12 ευρώ, και για ΑµεΑ 20 ευρώ.

Στίβεν ΣπίλμπεργκΗρώδειο