Πολιτισμός|16.07.2019 14:28

Επί ΤΑΠητος τα αναψυκτήρια

Γιώργος Βαϊλάκης

Εικόνα παρακµής παρατηρείται σε πολλά µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς κλειστά παραµένουν αρκετά αναψυκτήρια και πωλητήρια, µε αποτέλεσµα και οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται και το κράτος να χάνει σηµαντικά έσοδα. Βέβαια το φαινόµενο αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά: Τα κλειστά αναψυκτήρια είναι ένα χρόνιο πρόβληµα του υπουργείου Πολιτισµού, που έχει επιχειρήσει να βρει κατά περίσταση λύσεις, συχνά κόντρα σε τοπικά συµφέροντα, προσφυγές και κάθε λογής εµπόδια. Το ∆ηµόσιο δεν χάνει απλώς έσοδα. Επιβαρύνεται και µε τη συντήρηση των άδειων χώρων. Πάντως το πρόβληµα είναι ακόµα µεγαλύτερο και το Ταµείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) που διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των µουσείων της χώρας θα πρέπει να βρει λύση. Ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, που ο αριθµός των επισκεπτών αυξάνεται, όπως αυξάνεται και η θερµοκρασία, το πρόβληµα επιτείνεται, καθώς ο κόσµος δεν έχει τη δυνατότητα να προµηθευτεί ούτε ένα µπουκάλι νερό!

Μάλιστα, επειδή τα αναψυκτήρια στο Μουσείο και στον χώρο της Αρχαίας Ολυµπίας δεν λειτουργούν τα τελευταία… τέσσερα χρόνια και παρότι υπάρχουν βρύσες µε πόσιµο νερό, όπως διαβεβαίωσε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθµού ΟΡΕΝ η προϊσταµένη της ΕΦΑ Ηλείας, Ερωφίλη-Ιρις Κόλλια («πόσιµο νερό υπάρχει και στον αρχαιολογικό χώρο και στο µουσείο της Ολυµπίας»), οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προµηθευτούν µπουκαλάκια µε νερό. Ετσι συνέβη και αυτό: Τις τελευταίες µέρες, όπως πληροφορηθήκαµε µέσω επείγουσας ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισµού, υπήρξαν, λόγω του καύσωνα, περιστασιακές λιποθυµίες επισκεπτών.

Αίτηµα

Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός, ανταποκρινόµενος στο αίτηµα της υπουργού Πολιτισµού Λίνας Μενδώνη, έστειλε αµέσως εθελοντές που µοιράζουν εµφιαλωµένο νερό στους επισκέπτες. «Η προσπάθεια για την επίλυση ανάλογων προβληµάτων σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους έχει ήδη ξεκινήσει» αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Υπενθυµίζεται πως στην Ακρόπολη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γιατρός-οπλίτης και νοσηλευτής από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης, επί του πεζοδρόµου ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου και στο παλαιό Μουσείο Ακροπόλεως προσφέρουν τις υπηρεσίες εθελοντές-νοσηλευτές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τρίτη, Πέµπτη και Σαββατοκύριακα, οπότε και η µεγαλύτερη επισκεψιµότητα της Ακρόπολης, στην Αρεοπαγίτου ποδηλάτες µε εξοπλισµό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν εµφιαλωµένο νερό στους επισκέπτες. Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σταθµεύει µόνιµα πλέον ασθενοφόρο για την περίπτωση έκτακτης διακοµιδής, ύστερα από αίτηµα της υπουργού Πολιτισµού προς τον υπουργό Υγείας»

αναψυκτήριαΕρυθρός Σταυρός