Πολιτισμός|23.07.2019 16:30

Εκθεση: Τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό

Γιώργος Βαϊλάκης

Μία σειρά από ιδιαίτερα εντυπωσιακά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην Κέρο και το Δασκαλιό, αναδεικνύουν την περιοχή σε ένα από τα σπουδαιότερα προϊστορικά ιερά – σε παγκόσμια κλίμακα. Και δεν είναι μόνο αυτό!

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, επίσης, ότι το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα Νάξου, διαπιστώνοντας την ύπαρξη προηγμένου δικτύου μεταφοράς στο Αιγαίο… τεσσεράμισι χιλιετίες προ Χριστού.

Αυτά τα εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής σε Κέρο και Δασκαλιό (Πρόγραμμα Ανασκαφών της Κέρου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ) παρουσιάζει για πρώτη φορά η έκθεση «Δες απέναντι, έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Κουφονήσι και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η έκθεση προβάλλει την ιδιαιτερότητα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού στο Δασκαλιό, αλλά και πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τις ανασκαφικές περιόδους 2017-2018.

Οπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο Εφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης: «Η έκθεση “Δες Απέναντι” προεικάζει την μόνιμη Συλλογή του Κουφονησίου που θα φιλοξενεί, μαζί με την Νησίδα των μουσείων του κάστρου Χώρας Νάξου, τα μοναδικής σημασίας ευρήματα από την Κέρο – Δασκαλιό για τον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό. Το νησί αποκτά το αποθετήριο της συλλογικής του μνήμης και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του έναν ακόμη λόγο για να το επισκεφθούν. Η Εφορεία μεριμνά ώστε τα σπουδαία ευρήματα να γίνουν κτήμα όχι μόνο των αρχαιολόγων αλλά και του κοινού σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα από μια έξυπνη αναπαράσταση αρχαιολογικού εργοταξίου».

Οσο για τη σημασία των ευρημάτων και της έκθεσης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, που ξεκίνησε την ανασκαφή πριν από 13 χρόνια ανέφερε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης: «Τα ευρήματα από την ανασκαφή της Κέρου και του Δασκαλιού αλλάζουν τα δεδομένα για την πρώτη φάση της εποχής του Χαλκού στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για τη σπουδαιότητα του Δασκαλιού ως τελετουργικού κέντρου των Κυκλάδων. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που εκτίθενται αυτά τα ευρήματα στο Κουφονήσι, απέναντι από τον τόπο καταγωγής τους».

ΚέροςέκθεσηΔασκαλιόαρχαιολογία