Πολιτισμός|02.08.2019 22:12

Λίνα Μενδώνη: Οι εκκρεμότητες στο Ελληνικό θα κλείσουν το συντομότερο

Αναστασία Κουκά

Κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την επένδυση στο Ελληνικό, μετατροπή μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης, κατάργηση του άρθρου που αφορά στην επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών μέσω διαγωνισμού, αυτοτέλεια στην λειτουργία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και επικοινωνία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέσω συνεργειών, δημιουργία εστιατορίου στον τελευταίο όροφο του "Ακροπόλ", χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία της Εθνικού Μουσείου Σύχγρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και της Εθνικής Πινακοθήκης αλλά και συνέχεια δρομολογημένων σχεδίων της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με φλέγοντα θέματα όπως αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων: αυτά ήταν τα βασικά θέματα τα οποία συζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.

Λίνα Μενδώνη με τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι, στο καφέ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, η οποία ωστόσο εξελίχθηκε με μια επεξηγηματική αναφορά των προγραμματικών δηλώσεων που σχετίζονται με τον χώρο του Πολιτισμού.Η κ. Μενδώνη παρουσίασε το νέο γενικό γραμματέα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον γενικό γραμματέα πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου αλλά και τους στενούς συνεργάτες της με προεξάρχουσα την δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα η οποία ορίστηκε άμισθη σύμβουλος επικοινωνίας της υπουργού.  Η υπουργός Πολιτισμού απαντούσε, για πάνω από μία ώρα, σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα πολυάριθμα και φλέγοντα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, παράδέχτηκε πως δεν θα τα λύσει όλα με ένα μαγικό ραβδάκι, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα προσπαθήσει να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. 

Ελληνικό

Όσον αφορά στο θέμα του Ελληνικού η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως θα τροποποιηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και θα επανεισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), θα περάσει όμως και από το Συμβούλιο Νεωτερών Μνημείων καθώς στην δική του αρμοδιότητα ανήκουν τα τέσσερα κτίρια στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. «Οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η υπουργός συμπληρώνοντας με νόημα πως αυτό, σε καμία περίπρτωση δεν συνιστά αποποίηση του ρόλου του ΥΠΠΟ σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέλησε μάλιστα να ξεκαθαρίσει τί ακριβώς εννοούσε με τον όρο «αυτοχρτηματοδοτούμενος πολιτισμός» που χρησιμοποίησε στις προγραμματικές δηλώσεις της: «Ο πολιτισμός είναι οικονομικό εργαλείο. Προφανώς μάς ενδιαφέρουν τα χρήματα. Πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται» τόνισε εξηγώντας, αμέσως μετά, πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις επιχορηγήσεις και την οποιαδήποτε ευρωπαική χρηματοδότηση.

Αλλαγές στα Μουσεία

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η μετατροπή κάποιων μεγάλων μουσείων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης. Πρόκειται, όπως είπε η κ. Μενδώνη, για μία διαδικασία που θα γίνει σταδιακά και θα εξασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους ενώ θα δίνει την δυνατότητα στα μουσεία να συνεργάζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά με τις αρχαιολογικές εφορίες.

Όσον αφορά στο Μουσείο της Ακρόπολης, η κ. Μενδώνη μάς ενημέρωσε πως  έχει ήδη επικοινωνήσει τον γενικό διευθυντή του, Δημήτρη Παντερμαλή, προκειμένου να τον ενημερώσει πως θα βγει άμεσα η προκύρηξη για τη θέση του γενικού διευθυντή.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο - Ακροπόλ

Η κ. Μενδώνη επανήλθε, μετά από σχετική ερώτηση στο πολυσυζημένο θέμα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ενώ ανέφερε λεπτομερώς ποιο είναι το σχέδιο «συνομιλίας» του με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Ακροπόλ: «Το Πολυτεχνείο θα διαχειριστεί μόνο του τους χώρους του» ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά εξηγώντας πως η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προς το προκήπιο, σε δύο ή τρία επίπεδα, το καθένα από τα οποία θα έχει έκταση 15.000 τ.μ., θα προσφέρει την δυνατότητα έκθεσης των αρχαιοτήτων εκείνων που παραμένουν, επί σειρά ετών, στις αποθήκες. 

Όσο για το Ακροπόλ, η υπουργός ανακοίνωσε πως εκεί θα λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο Πωλητήριο του ΤΑΠΑ αλλά και ένα εστιατόριο, στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, που θα έχει θέα την Ακρόπολη. 

Καλλιτεχνικοί διευθυντές

Για το θέμα των καλλιτεχνικών διευθυντών πολιτιστικών οργανισμών ανακοινώθηκε πως καταργείται το άρθρο που αφορά στους διαγωνισμούς ενώ υπάρχει η πιθανότητα αυτοί να επανέλθουν στο μέλλον αλλά με όρους που συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα. «Είμαστε υπέρ των αξιολογήσεων αλλά υπό τους σωστούς όρους» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης ίδιων προσώπων σε Δ.Σ οργανισμών ωστόσο αναμένεται να αλλάξουν όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές. 

Στους άμεσους στόχους της υπουργού Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται επίσης η σύνταξη νέου νόμου για το ΤΑΠΑ, η σταδιακή αποκατάσταση των αναψυκτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, η ενίσχυση των Πωλητηρίων των Μουσείων αλλά και η μεταφορά των υπηρεσιοών του ΥΠΠΟ σε νέες εγκαταστάσεις. Σχετικά με αυτό το τελευταίο η κ. Μενδώνη είπε ότι θεωρεί πολύ ακριβό το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης για αξιοποίηση, γι' αυτόν τον σκοπό, του πρώην ξενοδοχείου Ματζέστικ ο προυπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Στα αρνητικά που «κληρονόμησε» το ΥΠΠΟ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία η κ. Μενδώνη συμπεριέλαβε την μη ικανοποιητική απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αλλά και το επίπεδο των εργασιών για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 το οποίο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «βρίσκεται σήμερα κάτω από το μηδέν.

Συνεχίζει το έργο της η ΕΥΕΔ

Παρόλα αυτά δεν σκοπεύει να αλλάξει κάτι στα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί για τα πνευματικά δικαιώματα. Θα προχωρήσει κανονικά, όπως ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία, το έργο της προσωρινής EYEΔ με στόχο τη δημιουργία του ανεξάρτητου αυτοδιαχειρόμενου φορέα των δημιουργών. Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου,κινείται και η πρόσληψη 200 αρχαιοφυλάκων που είχε εξαγγείλει στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας από την Νίσυρο.

Αργούν να ανοίξουν ΕΜΣΤ και Πινακοθήκη

Η κ. Μενδώνη δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη σχετικά με την άμεση λειτουργία του ΕΜΣΤ και της Εθνικής Πινακοθήκης. «Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για μένα να ανοίξει μέσα στο 2021» δήλωσε για την Πινακοθήκη ενώ για το ΕΜΣΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο Φθινώπορο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και μάλιστα χωρίς να έχει καν διευθυντή.                                                Όχι τυχαία πάντως η υπουργός Πολιτισμού επέλεξε να ολοκληρώσει την συζήτηση με το παρακάτω μήνυμα: «Κάποιοι μιλούν για σκελετούς στη ντουλάπα. Θέλω να πω πως αν σηκωθούν τα χαλιά είναι πολλά περισσότερα τα απορρίμματα».

Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΑκροπόλΛίνα Μενδώνη