Πολιτισμός|07.08.2019 14:10

Θεσσαλονίκη: αναβίωση του ισπανικού εμφύλιου

Μαρία Ριτζαλέου

Τις πτυχές του ισπανικού εμφύλιου πολέμου (1936-1939) γνωρίζει η Θεσσαλονίκη μέσα από την παράσταση “Ay, Carmela!”, που βασίζεται στο ομότιτλο βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα, Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, με την οποία ανοίγει η αυλαία για τη σεζόν 2019-2020 στο Vis Motrix Performance Studio.

To “Ay, Carmela!” ακολουθεί την ιστορία δύο ηθοποιών του βαριετέ που στη διάρκεια του εμφυλίου βρίσκονται, από λάθος, στην περιοχή του εχθρού. Εκεί, στο στρατόπεδο του Φράνκο υποχρεώνονται να δώσουν μια παράσταση για τους φασίστες αυτοσχεδιάζοντας και με τρόπο και ύφος, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Θέατρο μέσα στο θέατρο, μια ιστορία μέσα στην Ιστορία και δύο άνθρωποι αντιμέτωποι με μια απάνθρωπή εποχή. Η Καρμέλα και ο Παολίνο προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια των φασιστών και να επιβιώσουν, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να διασκεδάσουν τους στρατιώτες του δικτάτορα Φράνκο και τους κρατούμενους που πρόκειται να εκτελεστούν την επόμενη μέρα.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου, πανικού, τρόμου και ανασφάλειας η εκρηκτική Καρμέλα και ο τρομαγμένος Παολίνο, χορεύουν flamenco, τραγουδούν, κάνουν πρόζα και χτίζουν με χιούμορ, σε μια άδεια σκηνή, την ιστορική μνήμη της χώρας.

Η αντιφασίστρια Καρμέλα, βάζει πάνω από την ασφάλεια και τον αγώνα της επιβίωσης τα «πιστεύω» της, αλλά κάθε φορά που ετοιμάζεται να αποκαλυφθεί, σώζεται από τον συγκαταβατικό Παολίνο, ο οποίος με χιούμορ την απομακρύνει από την εκτράχυνση.

Με τρόπο κωμικοτραγικό το “Ay, Carmela!”, που είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού, στη διάρκεια του εμφυλίου, εστιάζει στη ζωή που μένει και στη ζωή που φεύγει. Στη ζωή που άλλοτε μοιάζει πραγματική και άλλοτε ψευδαίσθηση.

Η μελωδία έχει στοιχεία της λαϊκής μουσικής που χρονολογείται από τον Πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, όταν οι Ισπανοί πολεμούσαν τους Γάλλους, στις αρχές τους 19ου αιώνα.

Το έργο, που παρουσιάζεται σε απόδοση Πλάτωνα Μαυρομούστακου, σκηνοθετεί ο Πασχάλης Αραμπατζής και πρωταγωνιστούν δύο νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί από τη Θεσσαλονίκη: η Κορνηλία Προκοπίου και ο Δημήτρης Δάγκαλης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Πετρούλα Λιώρα, την κίνηση η Μίκα Στεφανάκη, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Αίσων Χαρατσάρης.

Οι παραστάσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο στο Vis Motrix Performance Studio στην περιοχή του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το «Ay, Carmela!” είναι μια παράσταση-διαμαρτυρία στον πόλεμο και στον όλεθρο του φασισμού, «μια ελεγεία για έναν εμφύλιο πόλεμο», όπως ο ίδιος ο Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, έγραψε για το έργο του.

θέατροδημαρχείο Θεσσαλονίκηςισπανικός εμφύλιος