Πολιτισμός|09.08.2019 12:57

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Σε πείραμα το Αρχαίο Δράμα

Μαρία Ριτζαλέου

Το αρχαίο δράμα σε σύγχρονες αναγνώσεις είναι το κεντρικό θέμα της 3ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η συνάντηση θα γίνει 9-19 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει εργαστήρια, masterclasses, παραστάσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις, ενώ τίτλος της είναι «Οπτικές και Προσεγγίσεις».

Στόχος της να δημιουργήσει έναν πυρήνα καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν διακριτές πολιτισμικές καταβολές. Η ευκαιρία να προσεγγίσουν τον κόσμο του αρχαίου δράματος, των μύθων και της ιστορίας του, είναι δυνατόν να αποτελέσει αφετηρία ευρύτερων καλλιτεχνικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

Εκτός από το θεωρητικό μέρος, θα φιλοξενηθούν παραστάσεις από θέατρα χωρών της ΝΑ Ευρώπης, ενώ το σύνολο των δραστηριοτήτων θα δώσει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες και στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσουν από κοντά και να συμμετάσχουν στις ενδιαφέρουσες ζυμώσεις που θα προκύψουν.

Πειράματα στο πρόγραμμα

Η σκηνοθέτης Ιώ Βουλγαράκη θα οργανώσει ένα εργαστήριο υποκριτικής  με θέμα «Το σώμα σε άρση», το οποίο θα αξιοποιήσει ως αφετηρία δουλειάς τον πιο αμφίσημο Χορό του αρχαίου δράματος, τους Αργείους γέροντες του Αγαμέμνονα του Αισχύλου. O Ούγγρος σκηνοθέτης, Άρπαντ Σίλινγκ θα κάνει ένα σεμινάριο με θέμα «Θέατρο και Πολιτική», όπου θα μελετήσει την σύνδεση του θεάτρου με τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

«Αρχαίο Δράμα: Πόσο μας αφορά;», στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το εργαστήριο σκηνογραφίας με συντονιστική τον Κέννυ ΜακΛέλλαν. Στο εργαστήριο θα μελετηθεί ένα κείμενο αρχαίου δράματος στο επίπεδο της οπτικής προσέγγισης  και θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το ποιες θεματικές ή ζητήματα άπτονται της πολιτικής και αφορούν στο σήμερα.

Ένα σκηνικό πείραμα/performance με τίτλο «Ένα Φαντασιακό Συμπόσιο» θα δώσει η Δανάη Θεοδωρίδου. Συνδυάζοντας αρχαιοελληνικού τρόπους κοινωνικοποίησης με την τεχνητή νοημοσύνη, η παράσταση επιχειρεί να επανεργοποιήσει διαδικασίες ανταλλαγής λόγους και φαντασίας που λαμβάνουν χώρα από κοινού.

Ανοιχτή πρόσκληση

Το Κ.Θ.Β.Ε. προσκαλεί στην συνάντηση επαγγελματίες ηθοποιούς ως 35 χρόνων με πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και επαγγελματίες εικαστικούς και σκηνογράφους ή απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών Καλών Τεχνών με κατεύθυνση τα εικαστικά και την σκηνογραφία, επίσης ως 35 χρόνων. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές ως τις 21 Αυγούστου και η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από καλλιτεχνική επιτροπή.

θεατρικές παραστάσειςσυνάντησηΚΘΒΕ