Πολιτισμός|19.08.2019 16:09

Richard Williams: Πέθανε ο animator που «ζωντάνεψε» τον Ρότζερ Ράμπιτ

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς (Richard Williams), ο βραβευμένος με Όσκαρ animator που εργάστηκε στην ταινία «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ». Ο Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Τορόντο, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία του 1950 και κέρδισε δύο Όσκαρ και ένα Bafta για το έργο του ως σκηνοθέτης animation στην ταινία με πρωταγωνιστή τον αξιολάτρευτο Ρότζερ Ράμπιτ (1988). Είχε επίσης εργαστεί σε δύο από τις ταινίες Ροζ Πάνθηρα («Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα» / 1975 και «Ο Ροζ Πάνθηρας ξαναχτυπά» /1976) και στο φιλμ «Casino Royale».

Ο γνωστός animator πέθανε στο σπίτι του στο Μπρίστολ την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Το φιλμ «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ», έγινε τεράστια επιτυχία συνδυάζοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι και οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων συνυπάρχουν.  

Ο Γουίλιαμς, ο οποίος προσλήφθηκε για να επιβλέπει σκηνοθετικά τους ρόλους κινούμενων σχεδίων, βοήθησε να δημιουργηθούν οι ήρωες Roger Rabbit και η θρυλική Jessica η σύζυγός του, και κέρδισε δύο Όσκαρ για την ταινία, το βραβείο της ειδικής κατηγορίας της Ακαδημίας και των ειδικών εφέ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η κόρη του, δήλωσε ότι ο πατέρας της (που είχε 6 παιδιά) έπασχε από καρκίνο και πως «ήταν πραγματικά μια έμπνευση για όλους όσους τον συνάντησαν».  

Ο Γουίλιαμς, ήταν επίσης ηθοποιός και συγγραφέας και είχε δηλώσει πως η ταινία που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με το χώρο ήταν η Χιονάτη της Disney, την οποία είδε σε ηλικία πέντε ετών. 

Ρότζερ Ράμπιτ