Πολιτισμός|20.08.2019 10:34

Το Κ.Θ.Β.Ε. πάει Ζάππειο για το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Μαρία Ριτζαλέου

Με ένα θεατρικό αναλόγιο σε επιμέλεια της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, Μαρίας Τσιμά, συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα γίνει στο Ζάππειο από την Κυριακή 30 Αυγούστου ως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Ηθοποιοί της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ, «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», που περιοδεύει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα που έχουν ανέβει στις σκηνές του ΚΘΒΕ.

Το θεατρικό αναλόγιο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ και τα αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Δανάη Επιθυμιάδη, Ανθή Ευστρατιάδου, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Θανάσης Ραφτόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Παράλληλα, στο περίπτερο του ΚΘΒΕ, στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου, οι φίλοι του θεάτρου θα μπορούν να βρουν συλλεκτικές εκδόσεις, προγράμματα της τρέχουσας περιόδου αλλά και παλαιότερα, μουσικές συλλογές από παραστάσεις του, καθώς και τον κατάλογο της Μόνιμης  Έκθεσης Κοστουμιών του ΚΘΒΕ «Ίχνη του εφήμερου».

Το κεντρικό αφιέρωμα του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου είναι «Η Λογοτεχνία επί σκηνής» και επικεντρώνεται στην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την μουσική.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν» και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια παρουσίασε έργα που στηρίχθηκαν σε σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα, όπως το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, το «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Ναρ, το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου (Κ. Χατζής), το «Υπέρ Ελλάδος» της Σοφίας Νικολαΐδου, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς (Μ. Χάντον) κ.ά. 

ΚΘΒΕβιβλίοΖάππειο