Πολιτισμός|22.08.2019 15:29

Πρεμιέρα για τις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ στη Θεσσαλονίκη

Μαρία Ριτζαλέου

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Θέατρο ΕΜΣ, Νοέμβριος 1979), οι «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ, επιστρέφουν μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Λιθουανού σκηνοθέτη, Τσέζαρις Γκραουζίνις. Το έργο έχει μεταφράσει ο αείμνηστος Γιώργος Σεβαστίκογλου, όπως και το 1979 -τότε μάλιστα έκανε και την σκηνοθεσία- και οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Ε.Μ.Σ.

Τις τρεις αδελφές, Όλγα, Μάσα και Ιρίνα, που το 1979 ερμήνευσαν οι Λίνα Λαμπράκη, Μπέτυ Αρβανίτη και Φιλαρέτη Κομνηνού, τώρα ενσαρκώνουν αντίστοιχα οι Χριστίνα Χριστοδούλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου και Λένα Νάτση.

Τα όνειρα στην Μόσχα

Οι τρεις κοπέλες και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος -σχεδόν χυδαίος- στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει. Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες.

Οι τρεις αδελφές, αφήνοντας το χρόνο να εξαντλείται σε όνειρα και φλυαρίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής, βουλιάζουν στον συμβιβασμό και αδυνατούν να μετατρέψουν τις επιθυμίες τους σε πράξη. Το αλλού και το μετά απομένουν για αυτές οι μόνοι φαντασιακοί τόποι διαφυγής.

Γραμμένο το 1900, το έργο του Τσέχωφ αποτελεί ένα κείμενο-σπουδή στον ψυχισμό του δυτικού ανθρώπου που υπό το βάρος της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του, φανερώνεται απροετοίμαστος στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Στις «Τρεις αδελφές» ο χαρακτήρας του ανθρώπου και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτυπώνονται σκηνικά μέσα από το πρίσμα της αλλαγής του αιώνα και της μετάβασης σε μια νέα κοινωνία.

Οι συντελεστές

Τα σκηνικά της παράστασης κάνει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ την μουσική η Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου.

Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Μάρκος Γέττος, Μαρία Καραμήτρη, Αλέξανδρος Κουκιάς, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Χρίστος Νταρακτσής, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Απόστολος Πελεκάνος, Γιώργος Σφυρίδης, Σαμψών Φύτρος, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

θέατροπρεμιέραΚΘΒΕ