Πολιτισμός|28.08.2019 18:26

Βανδάλισαν για 2η φορά σε 3 χρόνια την προτομή της Λέλας Καραγιάννη

Newsroom

Η μαρμάρινη προτομή της Λέλας Καραγιάννη τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια το 1963 και είναι έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή, αλλά στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 άγνωστοι βανδάλισαν για πρώτη φορά το γλυπτό, αποκεφαλίζοντάς το. 

Τρία χρόνια μετά, η προτομή της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη έγινε πάλι στόχος και η προτομή βανδαλίστηκε ξανά. Ο ενδιάμεσος δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας διαβεβαίωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τα ειδικά του συνεργεία, η προτομή σύντομα θα επανατοποθετηθεί στη θέση της»

Ποια ήταν η Λέλα Καραγιάννη

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη (24 Ιουνίου 1898 - 8 Σεπτεμβρίου 1944) ήταν Ελληνίδα αντιστασιακός, αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης Μπουμπουλίνας. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς λίγο πριν από την Απελευθέρωση της Ελλάδας. 

Κατά την κατοχή, έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Τον Οκτώβρη του 1941 συνελήφθη και ύστερα από 7 μήνες απελευθερώθηκε. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών (είχε οργανώσει δίκτυο 150 στρατιωτών) στο Κάιρο, αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από τη Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους, κάτι που οδήγησε στη μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της Ειδικής Ασφάλειας. Η Καραγιάννη δημιούργησε και δίκτυο κατασκοπείας, το οποίο, μεταξύ άλλων, συγκέντρωσε πληροφορίες για την κίνηση των γερμανικών πλοίων, υπέκλεψε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων, διοχέτευσε πληροφορίες για Έλληνες συνεργάτες των Αρχών κατοχής.

Μετά θάνατον της απενεμήθη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών και το 2011 ο τιμητικός τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για την Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων.

βανδαλισμός