Πολιτισμός|29.08.2019 15:04

«Σινεμά ο Παράδεισος» η πλατεία Αριστοτέλους

Newsroom

Σε ένα υπέροχο θερινό σινεμά μετατρέπεται η πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου, για την προβολή της θρυλικής ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη συμμετέχει στη σειρά εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών», που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη-MEDIA», στο πλαίσιο των οποίων προβάλλονται κλασικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε εμβληματικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, όπως το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία και η Piazza Maggiore στην Μπολόνια.

Η τρυφερή ταινία του 1988, «Σινεμά ο Παράδεισος», που εξακολουθεί να συγκινεί μικρούς και μεγάλους, ασχολείται με τη σχέση που αναπτύσσει ένα αγόρι με τον άνθρωπο που βρίσκεται στο σκοτεινό δωμάτιο της αίθουσας προβολής. Σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας στις αρχές του 1950, ο μικρός Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον ηλικιωμένο μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά και μέσα από τη φιλία τους ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Ο Τότο, καθώς μεγαλώνει, θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του και να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Τριάντα χρόνια αργότερα, θα ενημερωθεί για τον θάνατο του Αλφρέντο και θα επιστρέψει στο χωριό για την κηδεία. 

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κλασικές ταινίες θα προβάλλονται δωρεάν σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες της Ε.Ε., από μικρές πόλεις μέχρι πρωτεύουσες χωρών, για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

«Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μας κλασικών ταινιών, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Χαίρομαι που η «Σεζόν κλασικών ταινιών» παρέχει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία κοινή σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και όταν συμμετέχουν σε μια τοπική εκδήλωση», ανέφερε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Στις κλασικές ταινίες που θα προβληθούν συμπεριλαμβάνονται τα φιλμ «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ (1927), «Τα 400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τρυφό (1959) και «Σινεμά ο παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε (1988).

πλατεία Αριστοτέλους