Πολιτισμός|02.09.2019 14:00

Η Βαλκανική Πλατεία σβήνει 20 κεράκια

Μαρία Ριτζαλέου

Την πολυπολιτισμικότητα της Βαλκανικής χερσονήσου αναδεικνύουν οι εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης και συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια. Η Βαλκανική Πλατεία αποτελεί ένα σταθερό σημείο συνάντησης της ιστορίας και του πολιτισμού των Βαλκανίων και ενώνει τους λαούς μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό, ενώ επιπλέον ενισχύει τον αέρα της επικοινωνίας, της αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων.

«Σ’ αυτήν την πλατεία ανταμώνουμε οι λαοί των Βαλκανίων, οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις, συναφουγκραζόμαστε ο ένας τις αγωνίες του άλλου, και όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, μέσα από την αλληλοκατανόηση, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Στο δήμο μας επιμένουμε να ορθώνουμε τη φωνή μας ενάντια σε φωνές διχασμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Εμείς αγωνιζόμαστε -και θα αγωνιζόμαστε- με κάθε τρόπο για την αρμονική συνύπαρξη των λαών, τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την ευημερία, προσφέροντας χώρο δράσης στη νεολαία των Βαλκανίων που μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση και εμβάθυνση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται σήμερα το βράδυ με την μεγάλη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες με έντονα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, έκθεση εικαστικών, βραδιές γευσιγνωσίας, κ.λπ., ενώ υπήρξε ιδιαίτερη πρόβλεψη για μια μεγάλη, δημιουργική και ψυχαγωγική Παιδική Σκηνή. 

Αύριο εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις», στην περιοχή Στρεμπενιώτη, ενώ το βράδυ θα δώσει συναυλία η Ματούλα Ζαμάνη και οι «Γοργόνες του γιαλού». Παράλληλα, θα εμφανιστεί το βουλγαρικό μουσικό σχήμα, Belogona, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της Gergana Dimitrova από τους The Mystery of the Bulgarian Voices και τον συνθέτη Alex Nushev.

Την Τετάρτη θα δώσουν συναυλία οι Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, ένα μουσικό σχήμα από την Βαρκελώνη που παρουσιάζει αυθεντικές διασκευές σε παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, ενώ την Πέμπτη θα εμφανιστούν οι Anxhela Peristeri και Ylli Baka από την Αλβανία.

Την Παρασκευή διοργανώνεται βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας, ενώ στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης θα εμφανιστούν η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, ενώ το Σάββατο ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Κώστας Καραφώτης. 

εκδηλώσειςΣίμος ΔανιηλίδηςΝεάπολη